TD Podlehnik

Podlehnik 9

2286 Podehnik


 

Predsednik Turističnega društva, Milan Vidovič
milanvidovic@siol.net

Kontakt:
051 414 280

tdpodlehnik@gmail.com

Tajništvo: Zdenka Golub
031 485 184
zdenkagolub@gmail.com

 

pdfVODNIK (.pdf 3.3MB)

 


pdfZbornik_20_let_TD_PODLEHNIK (.pdf 5.2MB)

 


Ozemlje občine Podlehnik je izredno razgibano in so zanj značilna strma pobočja. Zmerno kontinentalno podnebje, prst, ki je peščeno ilovnata z močno mikrobiološko dejavnostjo, je ugodna za najkvalitetnejša vina. Občino sestavlja 13 zaselkov: Podlehnik, Zg. Gruškovje, Sp. Gruškovje, Zakl, Strajna, Sedlašek, Kozminci, Jablovec, Stanošina, Ložina, Dežno, Gorca in Zakl. Prisojna pobočja so porasla z vinsko trto.

Ko vstopite v Občino Podlehnik, vstopite v svet vinogradov, travnikov, gozdov, v svet legend, predvsem pa v objem neokrnjene narave, kjer vas gostoljubni domačini prijazno povabijo medse.
Med vinskimi griči, zelenimi gozdovi, lepimi potmi lahko začutite bogato, naravno in kulturno dediščino. Ponujamo vam prireditve v vseh letnih časih: razstave, koncerti, srečanja ljudskih pevcev in godcev, lov, ribolov, rekreativni pohodi, kolesarjenje, kresovanje, postavljanje majskega drevesa, postavljanje klopotca, martinovanje, športne prireditve. Ogledate si lahko tudi gledališke igre. Poseben utrip turistični ponudbi dajejo različne tradicionalne kulturno – etnološke prireditve. Prav tako je tudi haloška kulinarika zelo pestra, gotovo zaradi tega, ker so bili ljudje v Halozah revni in prav zato so morali biti še bolj iznajdljivi in domiselni. Dandanes pa se zavedajo, kako zdravo so se prehranjevali njihovi predniki, zato vedno znova preizkušajo in pripravljajo hrano po starih receptih. Postreženi boste z najkvalitetnejšimi vini.

Mnogo tujih turistov nas obišče ravno zaradi očarljive pokrajine in se radi vračajo, saj jih očara narava, kulturne lepote, razkošje tradicionalnih slovenskih jedi, vrhunska paleta vin, kmetije. Pozdravljamo vas v okolju, ki je slovenski zgodovini prispevalo neizbrisan pečat viničarstva, pa vendar so kljub trpljenju srčni in dobri ljudje. Ponosni, samosvoji in delovni ljudje, ki znajo zapeti ob vsakem trenutku. Ponujenih vam bo veliko možnosti za preživetje prostega časa, organiziranega izleta ali kratkih počitnic. Vaše bivanje in ogledi spremljajo prekrasni razgledi. Ni potrebno daleč v hrib in že se odpre pogled na rajsko dolino Ptujskega in Dravskega polja, pa vse do Pohorja in Alp.
Pri nas boste deležni pridiha podeželja, ki ga omogoča odmaknjenost od hrupa, industrije, prometa in vsakdanjega hitenja. Tukaj lahko prepustite telo in dušo razvajati v pristnem domačem okolju. Kulinarične dobrote Vas naj spominjajo na čase, ko so imele jedi prav poseben okus, vse lahko popestrite s kozarčkom žlahtne kapljice, ki jih lahko izbirate med paleto raznovrstnosti. Od nas boste odšli siti, odžejani, zdravi, polni lepih vtisov haloške pokrajine, gostoljubnih domačinov in napolnjeni s posebno energijo notranjega zadovoljstva.

Naj bo pomlad, poletje, jesen ali zima, občina Podlehnik nam ponuja številne možnosti za preživetje kratkih počitnic ali enodnevnega izleta, saj ob današnjem hitrem tempu življenja potrebujemo sprostitev, ko za nas skrbijo gostoljubni člani Turističnega društva. Prepustite se njihovemu vodstvu in prav gotovo ne boste razočarani. Ob glasbi, delavnicah, plesu in hudomušnih voditeljih lahko spoznate Občino Podlehnik.

Upamo, da Vas bo zamikalo obiskati ta del Slovenije.


VINIČARSKI MUZEJ

 

Avtohtona viničarska hiša, ki jo je obnovila leta 2017 Občina Podlehnik. Korenine viničarstva segajo v fevdalno dobo. Prvi viničarji so bili služabniki meščanom, ki so imeli vinograde v Halozah. Zaradi povečanja obsega dela so se hlapci in dekle stalno naselili ob vinogradu. Vzrok nastajanja haloškega viničarstva je, ker so morali otroci malih kmetov in kočarjev od hiše, saj doma ni bilo prostora za vse. Niso imeli dovolj sredstev, da bi si kupili kmetijo. Največkrat sta šla mlada zakonca za viničarja. Viničar je tako dobil stanovanje in kos zemlje, ki ga je odplačeval z delom v vinogradu. Redil si je kravo, prašiče in kokoši. Življenje viničarjev je bilo težko. Če gospodar z viničarjem ni bil zadovoljen, ga je odpustil. Po II. Sv. vojni po letu 1945 so zaplenili vinograde meščanov in okupatorjevih sodelavcev ter jih razdelili med bivše viničarje. Vendar so bili še naprej izkoriščeni. Šele leta 1953 je bil sprejet zakon, s katerim se je rešil problem viničarstva.
Leta 1985 je Kmetijski Kombinat Ptuj - TOZD Slovenske gorice pod strokovnim vodstvom dr. Štefke Cobelj, svetovno znane etnografinje, prvič uredili in obnovili. Muzej je oživel z gostiščem Gorca.
Z usihanjem gostinskega lokala je propadel tudi muzej, kateremu se je pridružil še decionalizacijski postopek. Občina se je potrudila, da je muzej prišel nazaj v last domačega kraja in ga uredila.
Uradno odprtje Viničarskega muzeja je bilo leta 2019.
Pred muzejem je bila leta 2019 zasajena stara trta-potomka.
V muzeju si lahko ogledate fotografije Stojana Kerblerja iz opusa Haložan.


ETNOLOŠKI MUZEJ


Člani turističnega društva se trudijo ohranjati snovno in nesnovno kulturno dediščino.
Muzej je bil zgrajen v letu 2009 za potrebe Turističnega društva in za zbirko eksponatov, ki so jih podarili domačini. V muzeju so shranjeni stari vinogradniški predmeti, gospodinjski pripomočki, obrtniško orodje, kmečko orodje in hišna oprema, ki prikazuje haloško življenje in delo nekoč.
Postavitev etnografskega muzeja je od članov društva zahtevala popolno predanost in pripravljenost s prostovoljnim delom, saj drugače projekta ne bi mogli izvesti.

Do etnološkega muzeja na Gorci je speljana asfaltna cesta, po kateri se lahko pripeljemo z avtomobilom ali avtobusom, lahko pa se tudi sprehodimo peš. Ob njem je urejeno parkirišče in prostor za počitek. Po gozdni poti se lahko podate v dolino do studenčka, kjer si v hladni senci oddahnete in se okrepčate s hladno studenčnico.
Bogata dediščina prednikov naše občine je rasla in se prenašala iz roda v rod in se s časom tudi oblikovala. Njihova organizacija življenja je bila prava mojstrovina v tistih težkih časih. Na majhnem prostoru Haloz je mnogo raznolikosti, kar je pravi čudež. V podlehniški občini boste našli bogate zaklade preteklosti, ki jih moramo ohraniti zanamcem.
V etnološkem muzeju boste našli izdelke iz lesa, slame, železa, gline in drugih naravnih materialov. Izdelki so bili njihovo osnovno orodje za večino njihovih opravil. Zatorej postojmo, zazrimo se v preteklost, upočasnimo naš tempo življenja, cenimo sebe, spoštujmo druge, odpočijmo si in črpajmo modrosti v čudoviti preteklosti naših prednikov. Naj vas prelep razgled po vinogradih ponese v minule čase ter naj spregovori o tistem prvobitnem, davnem in skrivnostnem. Prisluhnimo zgodbam naših dedkov in babic ter spoznajmo svoje korenine.

HALOŠKI STUDENEC


V gozdu pod etnološkim muzejem na prostem leži v dolini studenec z lastnim izvirom. Do njega vodi lepa sprehajalna pot. Ob studenčku, lahko posedite in se okrepčate z vodo, ki izvira globoko v hribu. Vsakodnevno pitje čiste izvirske vode vam izboljša splošno zdravje in počutje. Voda iz studenca, ne samo da zdravi, temveč tudi pomladi in deležni bomo dolgega ter trdnega življenja. To pa velja predvsem za tiste, ki do studenčka pridejo peš.

Globok je do dva metra in obzidan z lapornim kamnom. Na vrhu je pokrit z deskami, obložen s kamni, ilovnato zemljo in obrasel z rastjem. Od spredaj so nova lesena vrata, katera so morali domačini ob sušnem obdobju celo zaklepati. Vodo so zajemali z leseno palico, na kateri je manjše vedro. Prebivalci Gorce in bližnjih hiš so oddaljeni najmanj kilometer od edinega vira pitne vode. Strmi predeli Haloz so področje s stalnim pomanjkanjem vode in padavin, zato je izvir v času dolge suše včasih presahnil. Ker se je čez noč v njem vseeno nabralo nekaj vode, so jo lahko dobili le najbolj zgodnji. Ko je vode zmanjkalo, so morali ljudje ponj že rano zjutraj v dolino. Domačini so za vodnjak lepo skrbeli, da je ostal čim bolj neoporečen. Po pripovedovanju starejših ljudi so vodo iz vodnjaka uporabljali samo za pitje in kuhanje. Za druga hišna opravila in živino so uporabljali vodo iz cistern ali mlak, ki jih je napajala deževnica.

Po 30 letih pozabe smo ga člani z veliko lastnega dela in s finančno pomočjo občine ter Heliosa popolnoma obnovili in uredili okolico vodnjaka.
V okviru Heliosovega sklada, ki sta ga leta 1998 ustanovila poslovni sistem Helios in Ministrstvo za okolje in prostor, je to že 68. obnovljeni vodnjak v 59. slovenski občini. Heliosov sklad se financira iz deleža od prodaje okolju prijaznih premazov znamk Bori, Tessarol in Ideal.

GOZDNA UČNA POT


Do vodnjaka so speljali novo krožno gozdno pot, dolgo 300 m, ter postavili zanimive informacijske table. Tako lahko sedaj ob studencu posedite in se okrepčate s čisto izvirsko vodo. Vsakodnevno pitje izvirske vode vam izboljša splošno zdravje, ker krepi organizem ter ugodno vpliva na počutje.

Učna pot Podlehnik je bila v obliki idejne zasnove priložena k projektu obnove studenca na Gorci, ki so jo podprli Občina Podlehnik, Helios in Turistično društvo Podlehnik. Idejno zasnovo je pripravil Turistični podmladek. Vodna učna pot povezuje elemente narave in kulturne dediščine ter oživlja dediščino kraja. Z učno potjo odkrivamo skrite delčke Haloz. Pot nas popelje od centra Podlehnika na čudovito razgledno točko na Gorci in zopet nazaj v dolino do ribnika.
Na Učno pot lahko vzamete brošuro Mare gre v naravo in rešujete naloge.
Lokalnemu prebivalstvu, turistom in šolarjem je brošura namenjena zato, da bi še bolje spoznali okolje, ki jih obdaja in gostinskim ponudnikom zato, da bi začeli razmišljati o povezavi turizma z ohranjanjem narave, obiskovalcem pa zato, da bi znali ceniti naravno in kulturno dediščino.
Brošura služi kot priročnik v malem, vodnik po poti ali slovarček o spoznavanju in ohranjanju narave.
Haloze nimajo velikega naravnega bogastva, toda obstoječega moramo ohraniti za bodoče rodove.
Vabimo vas, da se podate na pot.


POHODNIŠKE POTI


Priporočamo tri pohodniške pešpoti. Poti so mikavne, krožne poti so namenjene pohodnikom prav vseh generacij. Vsako pot lahko premagate v tempu zmerne hoje od 5 do 6 ur. Svet, ki ga boste odkrili, je silno pester, položen med vinorodne griče, prepojen z žlahtnostjo kulturne in naravne dediščine. Pot vas vabi v vseh letnih čas
 
 
 
 
 
 
 
 

Aktualno

PUSTNI TOREK

FOTO
Člani TD Podlehnik so se v torek, 1.3.2022, poslovili od PUSTA z žalostjo v srcu. Orači iz ...

Vabljeni na

MARTINOVANJE Z JESENSKIMI PRIREDITVAMI   pdfMartinovanje

1. MAJ

FOTOGRAFIJE
Člani Turističnega društva Podlehnik so v petek popoldan, na Gorci, 30.4.2021, ...

 21. ČISTILNA AKCIJA IN AKCIJA ČIŠČENJA CEST 2021

FOTOGRAFIJE
V soboto, 17.4. je Turistično društvo v sodelovanju z Občino Podlehnik izvedlo ...