TD Podlehnik

Podlehnik 9

2286 Podehnik


 

Predsednik Turističnega društva, Milan Vidovič
milanvidovic@siol.net

Kontakt:
051 414 280

tdpodlehnik@gmail.com

Tajništvo: Zdenka Golub
031 485 184
zdenkagolub@gmail.com

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >>
 

VABILO  

TREBLJENJE BUČ
Vabimo vas na 4. tradicionalno trebljenje buč, ki bo
v petek, 16. 10. 2009, ob 15. uri,
pri družini Vaupotičevih v Jablovcu.
Za hrano in pijačo bo poskrbljeno.
Ob bogatem programu starih šeg in navad
vas bodo zabavali ljudski godci in ljudske pevke.

Pridite, veselo bo!
Upravni odbor TD
 
 

VABILO

Vabimo vas na 5. tradicionalno kožuhanje, ki bo v petek, 9. 10. 2009, ob 14. uri, pri DRUŽINI JUS v Stanošini.
Pridite primerno oblečeni, s sabo prinesite koš ali košaro.
Za hrano in pijačo bo poskrbljeno.
Ob bogatem programu starih šeg in navad vas bodo zabavali ljudski godci in ljudske pevke.

                  Pridite, veselo bo!                  Upravni odbor TD              

 
 

KNJIGA NA MAVRIČNI STRANI HALOZ

Turistično društvo Podlehnik je izdalo knjigo o Halozah, z naslovom Na mavrični strani Haloz. Avtorica je želela poudariti pisano in bogato kulturno dediščino tega okolja. Knjiga tako zajema in opisuje šege, običaje, praznovanja, ljudsko umetnost in verovanja, kulinariko, domače obrti, vinogradništvo in vinarstvo. V njej je mogoče najti tudi ljudsko poezijo. Vsebina knjige je razdeljena po letnih časih, kar še posebno poudarja kmetski, ruralni značaj tega okolja, ki je kulturo v veliki meri vezalo na naravne cikluse.
Pri nastajanju so sodelovali številni Haložani iz šestih tamkajšnjih občin: Podlehnika, Majšperka, Vidma, Zavrča, Cirkulan in Žetal.
Dobiti jo je mogoče na sedežu Turističnega društva Podlehnik. Namenjena je turistom, dobrodošla pa je tudi pri pouku v šoli in v raznih domovih za ostarele, ki lahko spoznavajo ali obujajo spomine na življenje v Halozah, kakršno je bilo nekoč in katerega biseri so se zaradi odročnosti te pokrajine v veliki meri ohranili. Gotovo pa je zanimiv in izdaten pripomoček aktivni haloški generaciji, ko se sprašuje o razvoju te slikovite pokrajine, če jo seveda želi iskreno graditi iz njenih korenin in tradicij.
 
 

PRIREDITEV

Turistično društvo Podlehnik je pripravilo prireditev na kateri se je zbralo čez štiristo obiskovalcev in nastopajočih. Je skromni začetek turizma, ki ga je v Haloze kaj težko pripeljati, morda že zaradi ozke miselnosti, da dovolj ponuja narava sama. Etnografsko zbirko na prostem so svečano predali svojemu namenu in prerezali vrvico župan Marko Maučič, predsednik Milan Vidovič in Ivan Golub. Nato sta opravila blagoslov domači duhovnik p. Vito Muhič in p. Alojz Klemenčič, ki je dolga leta deloval v Podlehniku. Zbiranje eksponatov, ki bodo krasili muzej sta vodila Jože Vaupotič in Franc Butolen s člani TD.
Vsem darovalcem se iskreno zahvaljujejo. Nato so že 4. zapored tradicionalno postavili klopotec. Projekt vodi Stanko Pevolšek s pomočniki.                            
    
 
 

VABILO

/fotogalerija//fotogalerija//fotogalerija/Vabimo vas na:
- OTVORITEV ETNOGRAFSKE ZBIRKE,
- PREDSTAVITEV KNJIGE NA MAVRIČNI STRANI HALOZ,
- 4. TRADICIONALNO POSTAVITEV KLOPOTCA,
- PODELITEV PRIZNANJ ZA OCENJEVANJE DOMOV,
ki bo, v soboto, 22. 8. 2009, ob 15. uri,
na Gorci ob VINIČARSKEM MUZEJU.
Na prireditvi bo bogat kulturni program s pogostitvijo in živo glasbo tria Žamet.
Vljudno vabljeni!
UPRAVNI ODBOR TD PODLEHNIK
 
 

10. OCENJEVANJE DOMOV V OBČINI PODLEHNIK 2009

Prvo ocenjevanje domov je TD Podlehnik izvedlo že drugo leto po ustanovitvi društva.
Komisija v sestavi članic: Mire Maučič, Pavle Krajnc, Zofke Toplak, Silve Šeruga in Zdenke Golub, si je natančno ogledala podlehniško občino. Ugotovile so, da je vsako leto težje izbrati med res lepo urejenim Podlehnikom. Vidi se, da ljudje cenijo svoje okolje, prav tako pa si nekaj zaslug lahko privzame TD Podlehnik, ki že deset let vzpodbuja urejenost okolja.
1. Za najlepše urejene domove so prejeli priznanja:
- Danica in Milan Vidovič iz Zakla 13b
- Lizika in Bruno Lukežič iz Podlehnika 1b
- Anica in Franc Arnuš iz Podlehnika 80a
2. Za najlepše urejeno domačijo so prejeli priznanje:
- domačija Mrčinko (Žrvenjak) iz Sedlašaka 100, ki ima ohranjenih veliko število etnografskih eksponatov.
3. Priznanje za ohranjanje arhitekturne dediščine so prejemniki:
- Družina Šprah – Grahovi (po domače) za hišo, ki je bila postavljena leta 1879, iz Podlehnika 89,
- Rozalija Pernek iz Sedlašaka 11, za ohranjanje dediščine in vsakoletno postavitev klopotca.
- Nada Milošič in Slavko Vaupotič iz Stanošine 8 za vsakoletno postavitev klopotca.                                        Fotografije
 
 

POHOD PO OBČINI PODLEHNIK

Člani TD Podlehnik so letos pripravili 10. tradicionalni pohod po občini Podlehnik. Pohodniki so se zbrali pred krajevno dvorano, kjer je bil krajši kulturni program s pogostitvijo. Vsak pohodnik je prejel spominsko priponko ob 10. letnici pohodništva. Pohodnike sta nagovorila predsednik TD Milan Vidovič in podžupan Ivo Ban. Vodja letošnjega pohoda je bil Ludvik Maučič. Podali so se proti Plajškovim, nato proti Gosakovim, kjer je bil krajši postanek. Nato ob Dravinji čez Igličeve klance do stare zapuščene Igličeve domačije, ki jo žal načenja zob časa. Pot jih je vodila skozi lep nov nasad vinogradov, ki jih je zasadil Gros, do Križančevih, od tam pa v hrib na Gorco. Zaključek pohoda je bil v novo zgrajenem etnografskem muzeju, kjer še člane TD čaka veliko dela. Pogostili so jih z ovčko, ki jo je podaril Štefan Fošnarič in odojkom, ki ga je podarila Angela Večerič. Tudi vino so podarili člani TD. Kuharji Ivan, Martin, Franc in Stanko so postregli okrog 150 pohodnikov. Pohodnike je na cilju pozdravil tudi župan Marko Maučič in jim zaželel še veliko tako lepih pohodniških dni, članom TD pa obilo delovnih uspešnosti pri gradnji muzeja. Obdarili so tri najmlajše pohodnice stare pet in šest let ter najstarejša pohodnika Angelo in Ludvika. Zaigrali so člani turističnega podmladka OŠ Podlehnik, Haloški trio, ljudski godci Haloški veseljaki TD in zapele ljudske pevke TD. Pohodniki so tako tudi zaplesali in se v poznih popoldanskih urah vračali zadovoljni in polni prelepih vtisov proti domu.
 
 
 
 
5. SREČANJE LJUDSKIH PEVCEV, GODCEV, PLESALCEV IN NAREČNIH SKUPIN TD PODLEHNIK
Ljudska pesem, muzika, ples in narečje so kot iskrica, ki zažari, ko se srečajo duh in srce zanesenjakov. Ljudsko izročilo ni samo spremljevalka življenja, marveč zrcalo, ki odseva podobo naroda
in spremljevalka kmečkega človeka.
Na letošnjem srečanju so se predstavile štiri sekcije domačega društva: Plesno ritmična skupina, ljudske pevke, ljudski godci Haloški veseljaki in skupina za ohranjanje šeg in navad. V uvod v srečanje sta zaigrala frajtonarja turističnega podmladka OŠ Podlehnik Denis in Mitja. Nato je zaigrala domača citrarka Petra Grabrovec. Na srečanje so povabili še deset drugih skupin: pevke ljudskih pesmi Društva Trstenke in ljudske pevce KFD Kopače, Podgorske vaške pevke DU Podgorci, ljudske pevce FD Rožmarin iz Dolene, plesalce FD iz Lancove vasi, Fante iz Jurovc KD Videm, Ložniške ufarce TD Zgornja Ložnica in ljudske pevke iz Stoperc, ljudske pevce DU iz Vidma in Pobreške ljudske pevke. Vse navzoče sta pozdravila predsednik društva Milan Vidovič in župan Marko Maučič.
V drugem delu prireditve so podelili priznanja vinogradnikom za ocenjevanje vina. O samem ocenjevanju je spregovoril vodja projekta Ludvik Maučič in na koncu zrecitiral še haloško Zdravico.
Program so zaključili s družabnim delom in pogostitvijo.
   
 
 
4. OCENJEVANJE VIN V OBČINI PODLEHNIK
Podlehniški kraji so bili znani po dobrih in kvalitetnih vinih že v davnih časih. Vino MEZINČAN in druga vina so bila znana marsikateremu pravemu poznavalcu vin. Želijo obuditi in promovirati domača vina občine. Turistično društvo je vpeljalo tradicionalno ocenjevanje vin, ki je vsako leto v mesecu aprilu, saj pregovor pravi: »Ko bukev zeleni, vino dozori.«
Prinešenih je bilo sicer manj vzorcev ko ostala leta, vendar je povprečna ocena višja od dosedanjih let. Petčlanska komisija pod vodstvom Andreja Reberniška je tako ocenila 44 vzorcev. Od teh je bilo 6 izločenih, 16 jih je dobilo srebrno priznanje in 22 zlato priznanje. Bronstnih priznaj ni bilo. Zlato priznaje so prijeli: Branko Plajnšek za šipon, vinogradništvo Jus za rumeni muškat, Gorazd Šeruga za zvrst in traminec, Franc Fridl za zvrst in renski, kmetija Pajnkiher za laški rizling, ranfol pozna trgatev in ranfol, Boris Vaupotič za rumeni muškat in renski, vinogradništvo Cestnik -Vaupotič za renski in rumeni muškat, Ludvik Maučič za renski, Jože Zakelšek za rumeni muškat, Dušan Hrnec za rumeni muškat, Slavica Petrovič za zeleni muškat, Stanko Plavčak za sauvignon, Viktor Svenšek za sauvignon, Rajko Vidovič za sauvignon, Ivan Svenšek za traminec in Štefan Fošnarič za renski.
Vodja projekta je Ludvik Maučič, priznanja pa so podelili župan Marko Maučič in predsednik TD Milan Vidovič.
Verjamemo, da so rezultati ocenjevanj usmeritev in v pomoč marsikateremu kletarju, ki mu ni vseeno, kakšno vino neguje v svoji kleti. So spodbuda in dokaz kvalitete, lahko pa tudi opomin da je potrebno korigirati tehnološki proces oziroma vinogradniško in kletarsko prakso.
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >>

Aktualno

PUSTNI TOREK

FOTO
Člani TD Podlehnik so se v torek, 1.3.2022, poslovili od PUSTA z žalostjo v srcu. Orači iz ...

Vabljeni na

MARTINOVANJE Z JESENSKIMI PRIREDITVAMI   pdfMartinovanje

1. MAJ

FOTOGRAFIJE
Člani Turističnega društva Podlehnik so v petek popoldan, na Gorci, 30.4.2021, ...

 21. ČISTILNA AKCIJA IN AKCIJA ČIŠČENJA CEST 2021

FOTOGRAFIJE
V soboto, 17.4. je Turistično društvo v sodelovanju z Občino Podlehnik izvedlo ...