TD Podlehnik

Podlehnik 9

2286 Podehnik


 

Predsednik Turističnega društva Milan Vidovič

Kontakt:
tel.:051 414 280

tdpodlehnik@gmail.com

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>
 

ADVENTNI VENEC

Člani Turističnega društva s predsednikom Milanom Vidovičem smo se v soboto zbrali pri Novi cerkvi pred prvo adventno nedeljo ter s skupnimi močmi izdelali adventni venec – velikana in adventne venčke za tri cerkve.
Dan prej pa so moški nabirali zelenje za spletanje. Na prvo adventno nedeljo in nedeljo Karitasa, pri pozni maši je p. Janko Gašparič blagoslovil adventni venec velikana in vse venčke, ki so jih prinesli župljani v cerkev. Prvo svečko je prižgal podžupan Ivo Ban.
Adventni čas, je čas novega cerkvenega leta, čas pričakovanja, upanja in hrepenenja.
Izdelovanje venca ima bogato simboliko in govorico, je znamenje prihoda in zmage.
 
 

ZAKLJUČEK PROJEKTA MARTINOVANJE HALOZE 2008

V soboto, 15. 11. 2008, smo člani TD Podlehnik z osrednjo prireditivjo v krajevni dvorani,  zaključili projekt MARTINOVANJE HALOZE 2008  v sklopu Lokalne akcijske skupine Haloze.
Program se je pričel že v oktobru s kožuhanjem in trebljenjem buč, nato so sledili "pušlšanki" in zaključek  z 8. tradicionalno prireditvijo MARTINOVANJE v krajevni dvorani Podlehnik.
Več o dogajanju...
 
 

BLAGOSLOV MOŠTA

Novembrski dnevi so dnevi hvaležnosti in zahvale.
Na zahvalno nedeljo, pri pozni maši pri Novi cerkvi so se, zahvalili za bogate sadove, ker je zemlja zopet bogato obrodila.
S konjsko vprego je Štefan Pernek pripeljal novega vinogradnika, njegovo ženo Miro, prijatelje in muzikante. Pred cerkvijo jih je pričakala množica ljudi, ki so jim čestitali.
V občini turistično društvo že šesto leto izbira vinogradnika leta, izbirajo ljudi, ki so zrasli na zemlji, jo spoštujejo in obdelujejo ter gojijo vinsko trto. Po maši in lepi pridigi je p. Janko Gašparič opravil blagoslov mošta vinogradnika leta Dušana Hrneca. Vse navzoče sta pozdravila predsednik TD Milan Vidovič in župan Marko Maučič. in jima zaželela obilo dobrega pridelka. Nato so vinogradniki Stanko Prevolšek, Konrad Vaupotič, Franc Vaupotič, vinogradnica Dragica Cestnik, Štefan Pernek, Štefan Fošnarič ter novo izbrani vinogradnik Dušan Hrnec s prijatelji, ponesli sod pred cerkev, kjer so župljani nazdravili z moštom. Zakusko je pripravila družina Hrnec s sorodniki in prijatelji. Nalili so si čistega vina, ki je plemeniti dar narave za zmernega človeka. Sledil je bogat kulturni program. Zaigrali so turistični podmladkarji OŠ Podlehnik, ljudski godci Haloški veseljaki in zapele ljudske pevke TD in muzikanti, program je povezoval Stanko Vaupotič.
Cerkev sta članici TD in ŽPS počistili in okrasili. Cvetje je darovalo cvetličarstvo Zupanič iz Hajdine.
 
 

VABIMO VAS NA 8. MARTINOVANJE Z JESENSKIMI PRIREDITVAMI


Pridružite se nam!                  VLJUDNO VABLJENI!

PROGRAM

15. 10. TREBLJENJE BUČ pri družini Jožeta Vaupotiča
18. 10. KOŽUHANJE pri družini Jus
  9. 11. BLAGOSLOV MOŠTA pri pozni maši
10. 11. PUŠLŠANK, VINOGRADNIŠTVO PREVOLŠEK
10. 11. SNEMANJE KLOPOTCA na Gorci
11. 11. PUŠLŠANK, VINOGRADNIK ŠTEFAN PERNEK
12. 11. PUŠLŠANK, VINOGRADNIK KONRAD VAUPOTIČ
13. 11. PUŠLŠANK, VINOGRADNIK ŠTEFAN FOŠNARIČ
14. 11. PUŠLŠANK, VINOGRADNIŠTVO CESTNIK – VAUPOTIČ
15. 11. MARTINOVANJE , PRIREDITEV v krajevni dvorani ob 18. uri   (kulturni program, menovanje vinogradnika leta, kulinarične dobrote, družabno srečanje ob glasbi) 
 

KOŽUHANJE

27.10.2008
Stroji so nadomestili marsikatero lepo kmečko opravilo na kmetiji, vendar so še ljudje, ki se spominjajo starih običajev, ki so nekdaj lepšali jesenske večere na kmetijah.
Konec oktobra so že četrto leto zapored »kožuhali« pri družini Jus iz Stanošine. Vse navzoče je pozdravil predsednik Turističnega društva Milan Vidovič in župan Marko Maučič. Popoldan so se zbrali pri Jusovih, se okrepčali z izdatno malico in se odpravili na njivo. Najprej so potrgali koruzo, jo s koši in košarami znosili na traktor, nato jo je gospodar odpeljal domov, kjer je sledilo kožuhanje. Vsi so hiteli, da najdejo rdečo koruzo, saj jim potem po stari navadi ne bi bilo več treba kožuhati. Vendar nihče ni imel te sreče. Kožuhanje je potekalo ob veselem kramljanju, raznih šalah, muzikanti pa so neutrudno igrali. Ko je bilo skožuhano, so ličkanje pograbljali, koruzo pospravili v »koruzjek«. Nekaj koruze pa obesili na strop. Po dvorišču so zadišali pečeni kostanji in sledila je bogata večerja, ljudska glasba, muzika in ples.
 
 

TREBLJENJE BUČ

27.10.2008
Člani TD s predsednikom Milanom Vidovičem so pričeli z obujanjem starih šeg in navad ob kmečkih delih.
V oktobru so se zbrali na kmetiji Marije in Jožeta Vaupotiča v Jablovcu, kjer so trebili buče. Vse prisotne so presenetili z lepo razstavo iz buč, ki si jo bodo mimoidoči še dolgo lahko ogledovali. Najprej so se okrepčali, sledil je pozdrav predsednika, župana, podžupana in gostiteljev. Nato so trebili buče golice, jih stresli sušit, iz katerih se bo pozimi stisnilo okusno, dišeče bučno olje v oljarni. Na trebljenju buč so izbrali tudi Bučmana Ivana Milošiča, ki so ga okronali s krhljem najlepše buče. Sledila je bogata večerja in druženje ob ljudski muziki in pesmi.
 
 

FESTIVAL STARE TRTE V MARIBORU

 V četrtek, 25.9. 2008 se je Turistično društvo Podlehnik predstavilo na Festivalu Stare trte v Mariboru. Koordinator prireditve je bil TIC Ptuj in povabil k sodelovanju različna društva in šole s Ptuja in okolice.

Vsi sodelujoči so se predstavili na odru z bogatim programom, na stojnicah pa so predstavili kulinarične dobrote in vino.
Vse navzoče je pozdravila tudi vinska kraljica, predsednik TZ Ptuj Albin Pišek in predstavniki TZ Maribor.
Žal zaradi slabega vremena prireditev ni bila tako uspešna, vendar vsi, ki so si v prvih jesenskih dneh želeli ogledati prireditev in obiskati stojnice, jim ni bilo žal, saj so imeli kaj videti in poskusiti.
 
 

Praznovali smo 10 let obstoja TD Podlehnik!

10- letnica TD Podlehnik, 13. 9. 2008
Prireditev, ki se je odvijala 13. septembra, ob 10-letnici društva, je potekala v svečanem vzdušju, ob ogledu lepe razstave in bogatega kulturnega programa, v katerem so se predstavile skupine iz društva, nastopila pa sta tudi nepogrešljiva mlada člana, nadarjena glasbenika citrarka Petra Grabrovec in frajtonar Marko Belšak. Prireditve se je udeležilo veliko gostov.
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>

Aktualno

ODPRTJE VINIČARSKEGA MUZEJA

Na pragu poletja je Turistično društvo Podlehnik zopet slavilo. Na Gorci, v deželi tisočerih ...

OCENJEVANJE VIN

Spoznajmo naša vina, njihove posebnosti, da jih bomo znali predstaviti, ponuditi in tržiti.

...

POHOD PO OBČINI PODLEHNIK

V soboto, 11.5.2019 je TD Podlehnik pripravilo 20. tradicionalni pohod po OBČINI PODLEHNIK. To je ...

CVETNA NEDELJA

Dnevi so spet daljši, svetlejši, toplejši in vse počasi, vendar vztrajno brsti ter zeleni. ...