TD Podlehnik

Podlehnik 9

2286 Podehnik


 

Predsednik Turističnega društva, Milan Vidovič
milanvidovic@siol.net

Kontakt:
051 414 280

tdpodlehnik@gmail.com

Tajništvo: Zdenka Golub
031 485 184
zdenkagolub@gmail.com

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >>
 

EVROPOHOD

Evropohodniki so se podali tudi skozi občino Podlehnik.
Evropohod 2016 za mir in sožitje med narodi in ljudmi, za zdravje in kulturno rast ob doživljanju kulturnih in naravnih lepot Slovenije, od Beltincev do gradu Podsreda od 25. maja do 1. junija 2016
Evropska popotniška zveza vključuje več kot 50 pohodniških in planinskih organizacij iz 30 evropskih držav, z več kot 6 milijonov članov. Evropohod je osrednja pohodniška prireditev, ki jo organizira Evropska popotniška zveza vsakih pet let in privabi množico pohodnikov iz cele Evrope.
Evropohod 2016 v Sloveniji organizira Komisija za evropske pešpoti (KEUPS) s številnimi gozdarskimi, planinskimi, turističnimi in drugimi društvi ter občinami. Evropohod 2016 je simbolna akcija Evropske popotniške zveze (EWV) z namenom družiti pohodnike po pešpoteh Evrope. Sodeluje več kot 20 držav, med njimi tudi Slovenija. Moto Evropohoda 2016:HOJA JE ENERGETSKO VARČNA IN PRIJAZNA OKOLJU. Glavna tema je "Energija".
Na lepo sončno nedeljo, 29. maja, 5. dan Evropohoda, so člani TD Podlehnik pričakali evropohodnike , ki so se ta dan podali iz Podlehnika (ribnik) na Gorco. Tukaj so jih pričakali člani TD. Najprej so jim pripravili kulturni program, vse navzoče je pozdravil predsednik TD Milan Vidovič in vodja pohoda Uroš Vidovič. Nato so jim postregli s hrano in osvežilno pijačo. Ogledali so si tudi etnološki muzej in filmček Dobrodošli in prijazno pozdravljeni v Občini Podlehnik. Za prijetno vzdušje so poskrbeli frajtonarji Franc, Nejc, Anže, Tadej in Tilen. Po okrepčilu so se pohodniki podali naprej proti Janškemu vrhu, Doklecam od tam na Ptujsko Goro, kjer so v nedeljo pohod zaključili. Pred njimi je še tri dni pohoda. Zaključek letošnjega evropohoda bo na gradu Podsreda.
 
 

POHOD

FOTOGRAFIJE
Svet je danes tako majhen, informacije o vsem in vseh dostopne komurkoli, in zdi se, da poznamo svet, da poznamo drug drugega. Pa se nam samo zdi. Tudi za ta naš majhen svet domače občine se zdi, da ga poznamo in vendar nam je še toliko skritega, toliko neznanega.
V soboto, 7.5.2016 je TD Podlehnik pripravilo 17. tradicionalni pohod po OBČINI PODLEHNIK. To je njihov tradicionalni pohod, pa vendar, kljub temu, da že sedemnajsto leto hodijo po domači občini, še niso spoznali vseh poti in skritih lepot Haloške občine Podlehnik.
Kdor hoče užiti Haloze, se mora povzpeti po bregovih na vrhove, kjer lahko hodiš ure in ure, kjer lahko hodiš v katerem koli letnem času in vedno boš videl nekaj novega, zdaj ptico, drugič cvetlico ter srečal vedno gostoljubne domačine.
Na lepo majsko jutro so se ljubitelji hoje in narave zbrali pred novim kulturno turističnim centrom. Vse navzoče je pozdravil predsednik TD Milan Vidovič. Vsak pohodnik je prejel spominsko priponko. Pot jih je vodila mimo podlehniške šole, kjer jih je pri družini Krajnc čakalo prvo okrepčilo. Bilo toliko vsega, da so skoraj pozabili nadaljevati pot. Potem so se podali naprej proti Majskemu Vrhu. Ker so se že kar utrudili, jih je pri Vinogradništvu Plavčak čakala topla malica in osvežilni napitki. Nato jih je pot vodila v dolino, prečkali so gradbišče nove avtoceste in se podali na Marof. Po naporni hoji v hrib, jih je vnovič čakalo odlično okrepčilo pri družini Pulko. Od tam pa so se po krajšem postanku odpravili do muzeja na Gorci. Zaključek pohoda je bil pri etnološkem muzeju, kjer so si lahko ogledali etnografsko zbirko vsi tisti, ki je še niso videli. Vsak, ki je želel in je imel še moči, se je lahko podal po gozdni učni poti v dolino do studenca.
Nato so bili postreženi z odlično malico. Predsednik društva Milan Vidovič in župan občine Podlehnik Marko Maučič sta podelila priznanja, ki so jih prejeli vsi, ki so prinesli vina na ocenjevanje.
Sledila je zabava do poznih popoldanskih ur, ob zvokih ljudskih godcev Srečka Letonja.
Zaupamo vase, zaupamo v prijatelja. Ni nas veliko, a nas je dovolj, da lahko sprejmemo prijatelja ali gosta ter mu ponudimo kruh in vino.
 
 

MARTINOVANJE 2015

Novembrski dnevi so dnevi hvaležnosti in zahvale.
Praznik zahvale je dan hvaležnosti in zahvaljevanja, vendar ne le za letino in pridelke, ki jih je dala narava, ampak tudi za druge darove, za spoznanje, za dobroto, za dom, za čas in prijatelje, ki jih imamo. Zahvala zajema vse naše življenje – vse, kar smo in kar imamo. Je zahvala za dobro zdravje, dobroto in vrednote. Krepi osnovno razsežnost medsebojnih odnosov. Prav vse to pomeni tudi običaj martinovanja, ki je še zelo živ v podlehniški občini.
Martinovati so pričeli že 6. 11. in je trajalo vse do 14. 11. Izvedli so štiri pušlšanke pri družini Vupotič Konrada, družini Vaupotič-Cestnik, Bar Maučič in družini Pajnkiher.
Na zahvalno nedeljo, pri pozni maši v župnijski cerkvi Sv. Trojice so se župljani, zahvalili za bogate sadove, ker je zemlja zopet bogato obrodila. Zahvala je veljala za dobro letino skoraj vseh vrst pridelkov, predvsem pa še ene dobre vinske letine. Vinogradniki so prepričani, da bo to ena izmed najboljših vinskih letin. V občini turistično društvo že 14. leto izbira vinogradnika leta, izbirajo ljudi, ki so zrasli na zemlji, jo spoštujejo in obdelujejo ter gojijo vinsko trto. Letošnji vinogradnik je do sedaj najmlajši izbran Kristijan Maučič. Izbran je prav s posebnim namenom, saj je malo mladih, ki še želijo obdelovati vinsko trto in pridelati njen sad vino. Po maši je domači duhovnik p. Andrej Sotler opravil blagoslov mošta, ki so ga prinesli vinogradniki celotne župnije. Vse navzoče sta pozdravila predsednik TD Milan Vidovič in župan Marko Maučič in jim zaželela obilo dobrega pridelka. Nalili so si čistega vina, ki je plemeniti dar narave za zmernega človeka. Sledil je bogat kulturni program. Zaigrali so ljudski godci Haloški veseljaki in zapeli Jablovški ljudski pevci, na koncu pa zapeli vsi navzoči. Cerkev je bila tudi lepo okrašena s cvetjem in raznimi pridelki, ki so odraz dela pridnih kmečkih rok. Cvetje je darovalo cvetličarstvo Zupanič iz Hajdine.
Na dan Sv. Marina pa je bilo veselo na Gorci ob etnološkem muzeju so pospravljali so klopotec.
V soboto, 14. 11. pa so izvedli zaključno prireditev v novem kulturno – turističnem centru v Podlehniku. Najprej so pripravili kulturni program v katerem so nastopili mladi harmonikarji Nejc, Anže, Luka in Tilen, zaigrala je podlehniška godba na pihala, ljudski godci Haloški veseljaki TD Podlehnik, skupina šeg in navad TD je pripravila v narečju skeč o martinovanju. Spregovorila sta župan in predsednik TD Podlehnik. Program je povezovala Zdenka Golub.
Na koncu so mlademu vinogradniku leta Kristijanu Maučiču podelili priznanje in si iz soda nalili zlato iskrečega vina. Častni občan domače občine Ludvik Maučič pa je recitiral Zdravljico Haloški kapljici. Skupina šeg in navad je opravila šaljivi krst mošta, da se je marsikatero oko orosilo od hudomušnega nastopa škofa in njegovega ministranta botra Mošteka.
Nato je sledila odlična martinova večerja, ki se je poplaknila s pristno haloško kapljico. Vsi pa so se zavrteli ob zvokih ansambla Duo Lavivo.

Pregovor pravi: Vino je solza zemlje, dar neba, sok življenja.
 
 

ČISTILNA AKCIJA 2016

     

 
 

MARTINOVANJE 2014

 
 

POSTAVITEV KLOPOTCA 2014

Ko se klopotec oglasi,vinogradnik se veseli, v gorici mu grozdje zori…


V soboto, 9.8.2014, ob 15. uri je na Gorci ob ETNOLOŠKEM MUZEJU potekalaTRADICIONALNA POSTAVITEV KLOPOTCA.
      
 
 

OCENJEVANJE DOMOV IN KMETIJ 2014

Turistično društvo Podlehnik je tudi letos ocenjevalo domove in kmetije v občini Podlehnik. Komisija je celotni kraj, še posebej vse predlagane domove ogledala in vse fotografirala.  FOTOGALERIJA

1. HIŠE
- Družina Vinkler-Zaranšek, Dežno 5d
- Družina Fideršek, Podlehnik 5i
- Jožica Krajnc in Nežka Sakelšek, Stanošina 13

2. OHRANJANJANJE ARHITEKTURNE DEDIŠČINE
Družina Golub, Stanošina 37

3. KMETIJA
- Družina Zajšek, Stanošina 6

4. VINOGRADNIŠKA KMETIJA
- Stanko in Gelica Prevolšek, Gorca 80

5. VIKEND
- Danica Rižner, Jablovec 33a

6. IZDELOVANJE STAREGA INSTRUMENTA -TRSTENKE-ORGLICE
- Janez Jerenec, Selska cesta 25, Ptuj
 
 

POHOD 2014

Letošnja pot nas je vodila izpred starega podlehniškega motela po dolini Zakla. Nato smo se začeli vzpenjati proti Rodnemu Vrhu. Pot je bila dolga približno 10 kilometrov. Med pohodom so nas postregli domačini s hrano, pijačo in prijazno besedo. Spremljali so nas tudi harmonikaši in Haloški veseljaki TD Podlehnik. Na cilj smo prispeli ob 14.30, kjer je bil kratek kulturni program, nato pa podelitev priznanj za ocenjena vina. Zadržali smo se ob dobri malici ter druženju.
 
 

KOLEDOVANJE

 
Na predvečer pred praznikom Sv. Treh kraljev ali mali božič se od hiše do hiše podajo koledniki, moški pevci z zvezdo. Gašper nosi kadilo, Miha zlato, Baltežar miro in povsod so zaželjeni in dobrodošli, saj oznanjajo veselo oznanilo. V znak spoštovanja se pred njimi snamejo tudi pokrivala. Njihova pesem se mora poslušati do konca, da ne bi sreča zbežala od hiše. Včasih so bili koledniki obdarjeni s klobasami, slanino, suhim sadjem in drugimi dobrotami. Danes so obdarjeni z denarjem, ki se pogosto zbira za misijonski ali drug namen. Na podboje vrat se zapiše letnica in začetnice modrih z vzhoda 20+ G+ M+ B+ 14.
Gospodinja na predvečer speče kruh in blagoslovljenega razdeli družini in živalim pri hiši. Gospodar pa poškropi in pokadi hišo.
V nedeljo, 5. 1. pri pozni maši, ki jo je daroval p. Antonel Mirt, je po maši blagoslovil trikraljevsko vodo in kredo. Mašo je spremljal zbor pod vodstvom p. Martina Gašapariča. Nato so v cerkev prišli trije kralji in s svojo pesmijo ovekovečili dan. Na pobudo TD Podlehnik so povabili več pevcev brate Belšak, Kopače KFD Podlehnik, ki jih vodi Stanko Sakelšek in cerkvene pevce zbora. Vse navzoče je pozdravil predsednik TD Podlehnik Milan Vidovič. Nato so se zadržali nekaj časa pred cerkvijo, kjer so občudovali jaslice na prostem, ki jih je izdelal ljudski umetnik Franc Merc. Vodja projekta JASLIC je bil Zvonko Mlakar s pomočniki: Jožetom, Stankom in Boštjanom.
S praznikom treh kraljev se konča božična doba in komaj opazno se daljšajo dnevi. Mnogo trikraljevskih šeg je že utonilo v pozabo, le po zaslugi zavzetih pevcev, ki jim ljudska pesem, šege in verski običaji veliko pomenijo, se bo le- ta ohranila. Njihovo sporočilo ob novem letu je, da je pred nami nov dan, da se nam ni treba bati prihajajočih dni, ker nismo sami.
 
 

JESENSKE PRIREDITVE Z MARTINOVANJEM

FOTOGRAFIJE
Podlehniške jesenske prireditve so se letos pričelo že 3. 11. in je so trajale do 16. 11. Izvedli so štiri pušlšanke: pri vinogradnikih Konradu Vaupotiču, Branku Plajnšku, na kmetiji- vinogradništvu Pajnkiher in Cestnik-Vaupotič. Na vseh pušlšankih je bila odlična hrana, dobra domača kapljica in pa predvsem gostoljubje po čem Haložani daleč naokrog slovijo. Povsod so pripravili zabavni kulturni program, spregovorili so gostitelji, župan in predsednik TD Podlehnik. Na zahvalno nedeljo je bil blagoslov mošta pri pozni maši v Novi cerkvi, kjer je bil izbran vinogradnik leta Branko Plajnšek. Na Gorci ob etnološkem muzeju so pripravili za goste kar dva večera prireditev: etnološki večer s kožuhanjem, pospravili so klopotec, pokušali so vina in domačo hrano, nudili so ogled eksponatov in studenca. Vsako večer je bil kulturni program z ljudsko glasbo. Ni manjkalo dobre volje in smeha. Jesenske prireditve so zaključili z martinovanjem v petek, 15.11. v krajevni dvorani. Ob osrednji prireditvi so pripravili bogato razstavo in raznovrstni kulturni program. Zaigrali so ljudski godci Haloški veseljaki, ansambel Noč in mladi muzikanti. Seveda pa nikakor ni manjkal šaljivi krst mošta, ki ga je izvedla skupina za ohranjanje šeg in navad. Zapele so Jablovške ljudske, saj je ljudska pesem nepogrešljiva ob takih priložnostih. Mladi podmladkarji pa so v narečju povedali, kako je bilo včasih v Halozah in kako je potekalo delo v vinogradu, ki nikakor ni bilo lahko. Vendar so povedali, a se je kmečki človek znal po opravljenem delu poveseliti. Vse navzoče so pozdravili predsednik TD Milan Vidovič, župan Marko Maučič in novo izbrani vinogradnik leta. Poskusili so vino novega vinogradnika Branka Planjška. Ob prijetnem druženju so se zadržali pozno v noč.
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >>

Aktualno

PUSTNI TOREK

FOTO
Člani TD Podlehnik so se v torek, 1.3.2022, poslovili od PUSTA z žalostjo v srcu. Orači iz ...

Vabljeni na

MARTINOVANJE Z JESENSKIMI PRIREDITVAMI   pdfMartinovanje

1. MAJ

FOTOGRAFIJE
Člani Turističnega društva Podlehnik so v petek popoldan, na Gorci, 30.4.2021, ...

 21. ČISTILNA AKCIJA IN AKCIJA ČIŠČENJA CEST 2021

FOTOGRAFIJE
V soboto, 17.4. je Turistično društvo v sodelovanju z Občino Podlehnik izvedlo ...