TD Podlehnik

Podlehnik 9

2286 Podehnik


 

Predsednik Turističnega društva, Milan Vidovič
milanvidovic@siol.net

Kontakt:
051 414 280

tdpodlehnik@gmail.com

Tajništvo: Zdenka Golub
031 485 184
zdenkagolub@gmail.com

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >>
 

SREČANJE LJUDSKIH PEVCEV, GODCEV, PLESALEV IN NAREČNIH SKUPIN

FOTOGRAFIJE
Pesem, muzika in narečna beseda je duša naroda, zato je Turistično društvo v aprilu pripravilo že 6. srečanje. Njihova srečanja so sicer malo drugačna, saj se ne sliši le pesem in muzika, temveč na njihovih srečanjih zaplešejo tudi folklorne skupine, največja posebnost pa je, da se predstavijo skupine z narečno besedo, ki predstavijo delček življenja nekoč.
Predstavili so se tri skupine domačega društva (ljudske pevke, ljudski godci Haloški veseljaki in skupina za ohranjanje šeg in navad) in gosti: pevke ljudskih pesmi Društva Trstenke, ljudski pevci KFD Kopači, Podgorske vaške pevke DU Podgorci, ljudski pevci in plesalci FD Rožmarin iz Dolene, plesalci in ljudski pevci FD iz Lancove vasi, Ložniške ufarce TD Zgornja Ložnica, ljudske pevke iz Stoperc, ljudski pevci DU iz Vidma in Pobreške ljudske pevke. Program pa so pričeli mladi harmonikarji Denis, Mitja in Boštjan ter citrarka Petra.
Vse navzoče sta pozdravila predsednik društva Milan Vidovič in župan Marko Maučič.
Program so zaključili z družabnim srečanjem, veselo pesmijo, muziko in plesom.
 
 
ČISTILNA AKCIJA
TURISTIČNO DRUŠTVO PODLEHNIK  v sodelovanju z
OBČINO PODLEHNIK, OŠ PODLEHNIK IN  DRUŠTVI OBČINE PODLEHNIK

Največja okoljska akcija v Sloveniji

17. aprila se je s tvojo pomočjo pisala zgodovina.
17. aprila nismo čistili samo pred svojim pragom.
17. aprila smo se družno zabavali.
17. aprila nas je bilo 380!
17. aprila smo nabrali 5 tovornjakov smeti!
Polepšali smo Slovenijo - HALOZE.

ZBRALI SMO SE na 10. čistilni akciji, ki je bila v soboto, 17. 4. 2010, s pričetkom ob 8.uri, pred MOTELOM PODLEHNIK IN OŠ PODLEHNIK.
 
 
5. OCENJEVANJE VIN V OBČINI PODLEHNIK
Podlehniški kraji so bili znani po dobrih in kvalitetnih vinih že v davnih časih. Vina so bila znana marsikateremu pravemu poznavalcu vin. Želijo obuditi in promovirati domača vina, domače občine. Turistično društvo je vpeljalo tradicionalno ocenjevanje vin, ki je vsako leto v mesecu aprilu, saj pregovor pravi: »Ko bukev zeleni, vino dozori.«
Prinešenih je bilo sicer manj vzorcev kot ostala leta, vendar je povprečna ocena višja od dosedanjih let. Petčlanska strokovna komisija pod vodstvom Andreja Reberniška je tako ocenila 43 vzorcev. Od teh je bilo 6 izločenih, 14 jih je dobilo srebrno priznanje in 23 je bilo zlatih priznanj. Kakovost je zelo visoka, bronstnih priznaj ni bilo. Posebno zlato priznanje je dobil Franc Pajnkiher iz Bolečke vasi za laški rizling z oceno 19,20. Vodja projekta je Ludvik in Miroslava Maučič. Priznanja pa so podelili župan Marko Maučič in predsednik TD Milan Vidovič.
Verjamemo, da so rezultati ocenjevanj usmeritev in v pomoč marsikateremu kletarju, ki mu ni vseeno, kakšno vino neguje v svoji kleti. So spodbuda in dokaz kvalitete, lahko pa tudi opomin da je potrebno korigirati tehnološki proces oziroma vinogradniško in kletarsko prakso.docSEZNAM_PRIZNANJ (.doc 80KB)
 
 
CVETNA NEDELJA
V soboto, pred cvetno nedeljo so se izdelovali presmeci. Vsebovati morajo od 7 do 12 vrst lesa: dren, mepriko, božji drevec, trto, pušpan, oljko, lesko, ivo, bršljan, mačice, razno cvetje in cvetočo sadno drevje. Presmec se izdela v velikosti šopka, metle, lahko je tudi po več metrov dolg, le tega nosi več mož. Pri družini Večerič- Vaupotič iz Golega Vrha v sodelovanju s Turističnim društvom Podlehnik se je zbralo 40 izdelovalcev, ki so tudi letos tradicionalno izdelali presmec – velikana.
Nekaj dni prej so pridno nabirali zelenje, v soboto pa so na dvorišču spletli 21 m dolg presmec. Porabili so okrog 620 kg zelenja. Letos je bilo težko nabirati zelenje, saj je narava zamujala ob obilici letošnjega snega.
V nedeljo zjutraj ob sedmi uri pa so ga ponesli 4 km do župnijske cerkve, kjer so ga postavili. Neslo ga je 20 mož, pa tudi nekaj žen se je preizkusilo težo presmeca. Med potjo so imeli več počitkov, saj so jih domačini čakali z napitki in prigrizki. Imeli so prekrasen sončen dan in so ga preživeli v prijetnem duhovnem druženju, ki ga dandanes pogrešamo.
Blagoslov zelenja in presmecev je opravil p. Damijan Tikvič. Nato je vse navzoče nagovoril župan Marko Mučič. Sledila je sv. maša v cerkvi z igranim pasjonom.
 
 

10 LETNICA ORAČEV IZ JABLOVCA

Na pustno soboto, 13.2. 2010, je bila v krajevni dvorani kulturno –pustna prireditev ob praznovanju 10. letnice delovanja Oračev iz Jablovca, skupine Turističnega društva Podlehnik.
Skupino vodi Martin Večerič, vanjo pa so vključeni: koranti, orači, sejavec, gospodar in gospodinja ter »pokači«.
Za njimi je 10 let organiziranega delovanja od kar so se vključili v društvo. Vendar je za njimi vsekakor več pustnega udejstvovanja, saj prenašajo bogato pustno tradicijo in kulturno dediščino svojih dedkov in očetov. Na prireditvi so spregovorili in podelili priznanja ter zahvale predsednik TD Milan Vidovič in župan Marko Maučič. Na prireditvi so nastopili: Društvo Koranti in skupina KFD iz Podlehnika ter društvo Demoni iz Sovič ter tamburaši Strmosi iz Hrvaške.
Prireditev pa so uradno odprli domači koranti skupine Oračev iz Jablovca. Program sta domiselno vodili Marica in Zdenka, tako da ni manjkalo dobre volje, smeha in lepe domače narečne besede.
Vodja domače skupine je prejel tudi zahvalo in prelepo maskoto sejavca od svoje skupine, ki sta mu jo podarila Rudi Topolovec in Jani Jerenec. Nato je sledil ples mask, ki so bile bogato nagrajene po izboru komisije.
Pustne maske in koranti so prav gotovo pregnali zimo in črno temo. Pričel se je postni čas in tudi mi zaživimo v slogi, miru in dobroti.
 
 
ADVENTNI VENEC
Člani Turističnega društva so se v soboto zbrali pri Novi cerkvi pred prvo adventno nedeljo ter s skupnimi močmi izdelali adventni venec – velikana in adventne venčke za tri cerkve.
Delo je bilo zahtevno, zahtevalo pa je tudi več priprav najrazličnejšega materiala, ki ga je v celoti pripravil Zvonko Mlakar.
Latinska beseda adventus pomeni prihod. Liturgična barva za ta čas je vijoličasta, kar pomeni spokornost. Je čas, ko se spomnimo preteklosti, nas spodbuja, da se pripravimo na bodočnost. To je čas štirih tednov pred božičem.
Čas pred Božičem in novim letom se vsakogar dotakne na poseben način. Morda le s prijetnimi spomini na otroštvo, morda z zavzetostjo, da bo letos še posebej lepo ali morda da vse to ustvarimo v lastnem domu. Zadnji dnevi, ki jih spremlja pričakovanje praznikov, bodo kar zbežali, zato ne dopustimo, da nas zajame tekanje po trgovinah, kupovanje daril, temveč ustvarjajmo doma v krogu družine.
 
 

MARTINOVANJE           

FOTOGRAFIJE
Martinovanje se je letos pričelo že 6. 11. in je trajalo cel teden.
Izvedli smo šest pušlšankov: pri vinogradniku Dušanu Hrnecu, pri vinogradniku Konradu Vaupotiču, v baru Maučič, na sv. Martina dan pa v baru Babilon, kjer so hkrati praznovali tudi 25 let delovanja bara, pri vinogradniku Branku Plajnšku in zadnji dan pri vinogradništvu Cestnik-Vaupotič.
Na zahvalno nedeljo je bil blagoslov mošta pri pozni maši v Novi cerkvi.
Drugi dan popoldan je sledilo pospravljanje klopotca za naslednje leto.
Martinovanje smo zaključili z osrednjo prireditvijo v soboto v krajevni dvorani, ki je bila še bolj polna kot vsa leta doslej, saj so gostili goste iz Goriških Brd.
Ob osrednji prireditvi so pripravili bogato razstavo in raznovrstni kulturni program. Zapele so ljudske pevke in zaigrali ljudski godci Haloški veseljaki. Seveda pa nikakor ni manjkal šaljivi krst mošta, ki ga je izvedla skupina za ohranjanje šeg in navad. Letošnji vinogradnik, sedmi po vrsti je znan podlehniški podjetnik Franc Toplak. Šurc je prejel od lanskega vinogradnika Dušana Hrnca, zavezati pa mu ga je pomagala soproga Zofka.
Martinovanje je zahvala jeseni, ki nas bogato nagradi s pridelki. Prav tako pa se tudi mi zahvalimo za vse dobro v celem letu.
 
 

MARTINOVANJE 2009

9. TRADICIONALNO MARTINOVANJE
Z JESENSKIMI PRIREDITVAMI TD PODLEHNIK

pdfZLOŽENKA (.pdf 4.3MB)

 
 

BLAGOSLOV MOŠTA

Praznik zahvale je dan hvaležnosti in zahvaljevanja, vendar ne le za letino in pridelke, ki jih je dala narava, ampak tudi za druge darove, za spoznanje, za dobroto, za dom, za čas, za vero. Zahvala zajema vse naše življenje – vse, kar smo in kar imamo. Je zahvala za dobro zdravje, dobroto in vrednote. Krepi osnovno razsežnost medsebojnih odnosov. Najvišja oblika zahvale za kristjane je daritev sv. maše, kjer se zahvaljujemo za vse, kar nam je podarjeno.
Na zahvalno nedeljo, pri pozni maši pri Novi cerkvi so se župljani, zahvalili za bogate sadove, ker je zemlja zopet bogato obrodila. Zahvala je veljala za dobro letino skoraj vseh vrst pridelkov, predvsem pa še ene dobre vinske letine, kljub slabemu vremenu, ki je letos pestilo vinogradnike in njihove družine.
V občini turistično društvo že sedmo leto izbira vinogradnika leta, izbirajo ljudi, ki so zrasli na zemlji, jo spoštujejo in obdelujejo ter gojijo vinsko trto. Med mašo sta na oltar prinesla darove kruh in vino novi vinogradnik Franc Toplak in njegova žena Zofka.
Po maši in vzpodbudni pridigi je p. Janko Gašparič opravil blagoslov mošta vinogradnika leta. Vse navzoče sta pozdravila predsednik TD Milan Vidovič in župan Marko Maučič in jim zaželela obilo dobrega pridelka. Nato so nazdravili z vinom novega vinogradnika. Zakusko je pripravila družina Toplak s sorodniki.
Nalili so si čistega vina, ki je plemeniti dar narave za zmernega človeka.
Sledil je bogat kulturni program. Zaigrali so turistični podmladkarji OŠ Podlehnik, ljudski godci Haloški veseljaki in zapele ljudske pevke TD, program je povezoval Stanko Vaupotič.
Cerkev je bila tudi lepo okrašena s cvetjem in raznimi pridelki, ki so odraz dela pridnih kmečkih rok. Cvetje je darovalo cvetličarstvo Zupanič iz Hajdine.
 
 

KOŽUHANJE

V petek, 9.10. 2009, je bilo v sklopu jesenskih prireditev TD Podlehnik že 5. kožuhanje pri družini Jus v Stanošini.    FOTOGRAFIJE
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >>

Aktualno

PUSTNI TOREK

FOTO
Člani TD Podlehnik so se v torek, 1.3.2022, poslovili od PUSTA z žalostjo v srcu. Orači iz ...

Vabljeni na

MARTINOVANJE Z JESENSKIMI PRIREDITVAMI   pdfMartinovanje

1. MAJ

FOTOGRAFIJE
Člani Turističnega društva Podlehnik so v petek popoldan, na Gorci, 30.4.2021, ...

 21. ČISTILNA AKCIJA IN AKCIJA ČIŠČENJA CEST 2021

FOTOGRAFIJE
V soboto, 17.4. je Turistično društvo v sodelovanju z Občino Podlehnik izvedlo ...