TD Podlehnik

Podlehnik 9

2286 Podehnik


 

Predsednik Turističnega društva, Milan Vidovič
milanvidovic@siol.net

Kontakt:
051 414 280

tdpodlehnik@gmail.com

Tajništvo: Zdenka Golub
031 485 184
zdenkagolub@gmail.com

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >>
 
BLAGOSLOV MOŠTA PRI NOVI CERKVI
 
Živimo v čudovitem delu Slovenije, skrivnostnem, slikovitem in vabljivem gričevnatem svetu Haloz, močno razgibanih goric, v pokrajini žlahtnega vina.
Za haloške griče je značilno, da so na položnih pobočjih borna polja in travniki, na prisojnih strminah so zasajeni vinogradi, osojne strmine pa so zarasle z gozdovi, dno dolin pa je temačno in vlažno. Če želimo videti široka obzorja se moramo povzpeti na griče, da bomo spoznali mogočnost stvarstva.
Ljudje se preživljajo v glavnem z drobnim kmetijstvom, v dolini s poljedelstvom, po gričih je zasajena trta. Veliko dela pa je potrebno še vedno opraviti ročno, kljub mehanizaciji, zato se tukaj pridela malo težnih viškov. Skoraj vsaka hiša v podlehniški občini ima vinograd, zato posvečajo prav posebno pozornost vinogradnikom. Novembrski dnevi so dnevi hvaležnosti in zahvale.
Na zahvalno nedeljo, 3.11., so se župljani pri pozni maši pri Novi cerkvi, zahvalili za bogate sadove, ker je zemlja zopet bogato obrodila, kljub letošnji toči, ki je pridelke razpolovila. Vinogradniki so se zahvalili za kakovosten letošnji pridelek vina, ki ga bodo odslej skrbno negovali v svojih kleteh. Že vrsto let zapored pripravijo člani TD Podlehnik lep in pomensko bogat aranžma pred oltarjem. Tam postavijo tudi sod katerega napolnijo vinogradniki s svojim najboljšim pridelkom. Letošnji vinogradnik leta je Branko Plajnšek, ki je v petek, 8. 11. Na domačem dvorišču pod šotorom pripravil odličen pušlšank.
Po maši in lepi pridigi je p. Martin Gašparič opravil blagoslov mošta. Med mašo je na citre zaigrala Petra Grabrovec.
Vse navzoče je pozdravil predsednik TD Milan Vidovič in župan Marko Mučič. Sod so nato ponesli pred cerkev, kjer so župljani nazdravili z domačo kapljico. Prav tako je letošnji vinogradnik Branko Plajnšek s svojo družino pripravil zakusko. Zaigrali so ljudski godci Haloški veseljaki. Cvetje daruje že vrsto let cvetličarstvo Zupanič iz Hajdine. Cerkev so okrasile in očistile za to priložnost članice Karitas.
Zahvalna nedelja je dan, ko želimo izreči iskreno zahvalo vsem in vsakumor. Nalili so si čistega vina, ki je plemeniti dar narave za zmernega človeka. Je kot živo bitje, bitje podobno majhnemu otroku, ki ga je potrebno skrbno negovati in varovati. Kdor hoče razumeti in dojeti vso to silno življenje v vinu, mora imeti pošteno srce, plemenito dobroto in iskreno ljubezen do krajev, kjer zraste ter ljudi, ki pridelajo ta najslajši plod.
 
 
 

Vabilo na POSTAVITEV KLOPOTCA

Vabimo vas na  POSTAVITEV KLOPOTCA,
ki bo, v soboto, 10. 8. 2013, ob 16. uri, na Gorci.

Vljudno vabljeni!
 
 

13. ocenjevanje domov v občini Podlehnik

Ocenjevanje domov in kmetij – 17. 7. 2013
FOTOGRAFIJE
Turistično društvo Podlehnik katerega predsednik je Milan Vidovič je tudi letos ocenjevalo domove in poslovne objekte v občini Podlehnik. Komisija je celotni kraj, še posebej vse pripravljene domove obiskala, ogledala in vse fotografirala.
Turizem je ena najpomembnejših in najperspektivnejših gospodarskih dejavnosti, ki se začne in konča v okolju ter se dogaja pri ljudeh, ki tam živijo. Zato je najpomembnejše, da se doma sami najbolje počutimo, da si svoje domove lepo uredimo in polepšamo.
Naše podlehniško gričevje je lepo že samo po sebi, če pa za urejenost okolja skrbi toliko ljudi kot pri nas je lahko samo še lepša. Vsi ki živimo v tem okolju se po svoje trudimo, da bi naše okolje bilo čim lepše, da bi živeli v zdravem in lepo urejenem okolju. Prav pa je, da na ljudi, ki izstopajo tudi opozorimo in se jim na neki način zahvalimo za njihovo delo.
Komisija v sestavi članic: Pavle Krajnc, Marice Repinc, Silve Šeruga, Zdenke Golub in Zofke Toplak, si tudi je letos natančno ogledala podlehniško občino. Prvi del ocenjevanja je potekal v mesecu juniju, drugi del ocenjevanja pa je potekal v drugi polovici meseca julija.
Že v mesecu maju pa so se pričeli ustvarjati seznami z najlepše urejenimi okolicami domov v občini. Naši predstavniki po vaseh so pridno opazovali, še posebej tiste, ki izstopali, si beležili, včasih tudi kaj fotografirali.
Vidno je, da ljudje cenijo svoje okolje, saj je vsako leto lepše urejeno. Letos so prejeli praznovanja za najlepše urejene domove s cvetjem, zelenjem, vrtovi, urejenim dvoriščem so prejeli: Hijacinta in Stanko Vaupotič Stanošina 12, Družina Drevenšek Podlehnik 77/a, Družina Kozel Podlehnik 5/f ter Drago Vaupotič in Nevenka Pernat Stanošina 27.
Za ohranjanje arhitekturne dediščine so letos prejeli priznanje Družine Maučič Zakl 41, ki predano skrbijo za svojo družinsko hišo staro 80 let. Dobitnik priznanja za poslovni prostor je Hedvika Podgoršek Dežno pri Podlehniku 5, ki se odpravlja v zasluženi pokoj, svoje delo pa predaja sinu.
Priznanje za najbolj urejeno kmetijo prejmeta Drago Vaupotič in Nevenka Pernat Stanošina 27. Na kmetiji se ukvarjajo predvsem s svinjerejo in poljedelstvom. Kot hobi pa vzrejajo tudi konje.
Prav je da se vsem, ki skrbijo za naše okolje zahvalimo in jih poskušamo stimulirati pri njihovem delu. Verjamem, da so v naši okolici še ljudje, ki bi si zaslužili nagrado za svoje delo pri urejanju in skrbi za naše okolje. Vseh tudi letos nismo mogli nagraditi.
Vsem letošnjim dobitnikom priznanj čestitamo.
Vse dobitnike priznanj vabimo, da se udeležijo postavitve klopotca, ki bo v soboto, 10. 8. 2013, na Gorci ob etnološkem muzeju.
 
 

ČISTILNA AKCIJA 2013

FOTOGRAFIJE
Člani turističnega društva  so se letos odločili, da namesto akcije čiščenja smeti opravijo akcijo čiščenja in urejanja občinskih cest. S pomočjo vodij skupin, članov društva in sokrajanov so očistili asfaltne mulde, jaške, pograbljali bankine, pospravili veje in drevesa in opravili druga potrebna dela.   
Vsem se za sodelovanje zahvaljujuemo.
 
 

JASLICE PRI NOVI CERKVI

Člani Turističnega društva so letos pred božičem postavili jaslice v cerkvi in tudi jaslice na prostem.
Vodja projekta je bil Zvonko Mlakar s sodelavci in vsemi darovalci najrazličnejšega materiala. Vsi so se radi odzvali in po svojih močeh pripomogli pri postavitvi jaslic, smrečice in krasitvi le-te.
Figure za zunanje jaslice je letos izrisal na stiropor ljudski umetnik Franc Merc, ki je pred leti izrezljal iz lesa figure v velikosti 60 cm. Lesene figure so potovale po celi župniji in so bile vsako leto postavljene v jaslice v eni izmed štirih cerkva domače župnije.
Letošnje preproste jaslice so sestavljene iz bal slame, mednje pa so postavljene figure iz stiropora, vse pa je razsvetljeno z reflektorji in mimoidoče vabi, da se ozrejo na Novorojeno Dete, ki nam v teh dneh prinaša svojega miru. S sporočilom, da v Društvu TD skupaj gradimo in ustvarjamo dobre medsebojne ter medsosedske odnose, ki so v današnjem težkem času še kako potrebni. Jezušček tako z družino, živalmi in sv. tremi kralji ostaja med nami vse do svečnice. Vabi nas, da vsak dan znova drug drugemu prinašamo mir, veselje, ljubezen in odpuščanje. S tem sporočilom so župljane nagovorili tudi s pesmimi, ki so jih zapeli trikraljevske skupine.
Na predvečer sv. treh kraljev ali malega božiča so se pri maši zbrale vse trikraljevske skupine, ki prepevajo v domači župniji. P. Damijan Tikvič je daroval mašo in blagoslovil kredo in kadilo, ki so ga skupine ponesle s seboj.
Po maši so se zbrali pred cerkvijo, kjer so se skupine poslovile in krenile na pot. Župljani pa so se ob ogledu jaslic, kramljanju in voščilih, okrepčali s toplimi napitki in zakusko.
 
 

ADVENTNI VENEC

Člani Turističnega društva s predsednikom Milanom Vidovičem so pri Novi cerkvi, ki je posvečena Žalostni materi Božji. S skupnimi močmi so izdelali adventni venec – velikana in adventne venčke za tri cerkve. Dan prej pa so moški nabirali zelenje za spletanje. Z delom so pričeli zjutraj in delali pozno v popoldan. Adventni venec so nato postavili na steber in pripravili električno napeljavo. Tako bo adventni venec vse tja do božiča razsvetljeval temno noč vsem, ki se ponoči vračajo utrujeni, žalostni, prezebli, pa tudi veseli na svoje domove.
Na prvo adventno nedeljo in nedeljo Karitasa, pri pozni maši je p. Martin Gašparič blagoslovil adventni venec velikana in vse venčke, ki so jih prinesli župljani v cerkev. Prvo svečko je prižgal vodja projekta izdelovanja venca Zvonko Mlakar.
Adventni čas, je čas novega cerkvenega leta, čas pričakovanja, upanja in hrepenenja.
Izdelovanje venca ima bogato simboliko in govorico, je znamenje prihoda in zmage. Je čas, ko se spomnimo preteklosti, nas spodbuja, da živimo v sedanjosti in da se pripravimo na bodočnost.
 
 

MARTINOVANJE 2012

Na svetu lepše rozice ni,
kot je ta vinska trta,
pozimi spi, spomlad cveti,
v jesen pa vince daje.

Martinovanje je ob trgatvi največji praznik pridelovalcev vina, saj je celoletni vinogradnikov trud poplačan, šele ko se mošt spremeni v vino. Temu prazniku se v zadnjem času posveča vse večja pozornost in postaja prava turistična zanimivost.

Podlehniške jesenske prireditve oziroma martinovanje se je letos pričelo že 3. 11. in je trajalo do 17. 11.
Izvedli so štiri pušlšanke: pri vinogradnikih Konradu Vaupotiču, Branku Plajnšku, na kmetiji- vinogradništvu Pajnkiher in Cestnik-Vaupotič. Na vseh pušlšankih je bila odlična hrana, dobra domača kapljica in pa predvsem gostoljubje po čem Haložani daleč naokrog slovijo. Povsod so pripravili zabavni kulturni program, spregovorili so gostitelji, župan in predsednik TD Podlehnik.
Na zahvalno nedeljo je bil blagoslov mošta pri pozni maši v Novi cerkvi. Na Gorci ob etnološkem muzeju so pripravili za goste kar dva večera prireditev: etnološki večer s kožuhanjem, pospravili so klopotec, pokušali so vina in domačo hrano, nudili so ogled eksponatov in studenca. Vsako večer je bil kulturni program z ljudsko glasbo. Ni manjkalo dobre volje in smeha.
Martinovanje so zaključili z osrednjo prireditvijo v soboto, 10.11. v krajevni dvorani. Ob osrednji prireditvi so pripravili bogato razstavo in raznovrstni kulturni program. Zaigrali so harmonikarji Boštjan, Nejc in Matjaž. Zaigrali so ljudski godci Haloški veseljaki, ansambel Bratov Vaupotič in Haloški trije. Seveda pa nikakor ni manjkal šaljivi krst mošta, ki ga je izvedla skupina za ohranjanje šeg in navad. Cilika in Micika pa sta v narečju predstavili martinovanje. Program je povezovala Zdenka. Vse navzoče so pozdravili predsednik TD Milan Vidovič, župan Marko Maučič in Sebastjan Toplak. Poskusili so vino novega vinogradnika Branka Planjška. Za zaključek pa je Ludvik Maučič recitiral prelepo pesem posvečeno dobri domači kapljici.
 
 

MARTINOVANJE 2012

VABILO pdfMartinovanje 2012 (.pdf 569KB)
 
 
OCENJEVANJE DOMOV IN KMETIJ 2012
Turistično društvo Podlehnik je pod budnim očesom komisije Zofke Toplak, Marice Repinc, Pavle Krajnc, Silve Šeruga in Zdenke Golub tudi letos ocenjevala domove in kmetije v občini Podlehnik. Komisija je celotni kraj, še posebej vse predlagane domove ogledala in vse fotografirala.

Priznanje za najlepše urejene domove s cvetjem, zelenjem, vrtovi, urejenim dvoriščem so prejeli:
Marjana in Stanko Jelen Podlehnik 12 a,
Kajzer Dragica Zakl 5 ter
Repič Zlatka in Kobe Mari Jablovec 34.

Za ohranjanje arhitekturne dediščine sta letos prejela priznanje Maja in Feliks Glažar Podlehnik 22.

Dobitnik priznanja za poslovni objekt Policijska postaja Podlehnik, Podlehnik 8c.

Priznanje za najbolj urejeno kmetijo prejmeta Nadica in Stanko Glažar Rodni Vrh 44 . Kmetija je odmaknjena od centra Podlehnika. Tukaj teče čas počasneje v idiličnem okolju okolice Rodnega vrha. Okolica kmetije je zasajena s sadovnjakom, brajdami in grmičevjem. Po okoliških gričih pa se pase drobnica.

Priznanje za razvijanje turizma in gostoljubnost prejme Vinogradništvo in kletarstvo Pajniker Bolečka vas 5c.
 
 

ODPRTJE LOPE IN UREJENE OKOLICE OB ETNOLOŠKEM MUZEJU NA GORCI

Fotografije
Dolgoletne sanje TD društva so se uresničile. Že nekaj let so intenzivno vlagali vse napore, da bi ob etnološkem muzeju še lepo uredili okolico in postavili lopo za večje eksponate, ki sodijo na prosto. Ob muzeju je sedaj tako dovolj prostora, da si popotniki ali gostje usedejo, pokramljajo ali se okrepčajo z malico.
Z projektom so se prijavili na razpis preko LAS Haloze in prejeli sredstva. Projekt je sofinanciran iz programa Leader, preko LAS Haloze, občine, TD društva, donatorjev, sponzorjev in pomoči izvajalcev. Vsekakor pa ničesar ne bi zmogli izvesti, če ne bi bilo predanih članov TD PODLEHNIK, ki jim ni bilo žal prostega časa, ki so jih porabili na Gorci za dobrobit celotnega kraja. Takoj po novem letu so pričeli z načrti za delo, ki je hitro steklo.
Je skromni začetek turizma, ki ga je v Haloze kaj težko pripeljati, morda že zaradi ozke miselnosti, da dovolj ponuja narava sama in da se posameznikom ne bo potrebno truditi. Lopo na prostem so svečano predali svojemu namenu v sredini meseca maja, ko narava bujno zeleni. Vrvico so prerezali župan Marko Maučič, predsednik Milan Vidovič, podžupan mag. Sebastjan Toplak, svetnik Ivo Ban, podpredsednik društva Stanko Prevolšek, najmlajše udeleženke so svečano prinesle škarje.
Zbiranje eksponatov sta vodila Jože Vaupotič in Franc Butolen s člani TD. Vsem darovalcem se iskreno zahvaljujejo.
Po bogatem kulturnem programu so se obiskovalci okrepčali s pasuljem, ki so ga pripravile članice društva in se okrepčali z domačim vinom, ki so ga darovali haloški vinogradniki. Nato pa so se poveselili ob živi glasbi.
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >>

Aktualno

PUSTNI TOREK

FOTO
Člani TD Podlehnik so se v torek, 1.3.2022, poslovili od PUSTA z žalostjo v srcu. Orači iz ...

Vabljeni na

MARTINOVANJE Z JESENSKIMI PRIREDITVAMI   pdfMartinovanje

1. MAJ

FOTOGRAFIJE
Člani Turističnega društva Podlehnik so v petek popoldan, na Gorci, 30.4.2021, ...

 21. ČISTILNA AKCIJA IN AKCIJA ČIŠČENJA CEST 2021

FOTOGRAFIJE
V soboto, 17.4. je Turistično društvo v sodelovanju z Občino Podlehnik izvedlo ...