TD Podlehnik

Podlehnik 9

2286 Podehnik


 

Predsednik Turističnega društva, Milan Vidovič
milanvidovic@siol.net

Kontakt:
051 414 280

tdpodlehnik@gmail.com

Tajništvo: Zdenka Golub
031 485 184
zdenkagolub@gmail.com

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >>
 

VABILO POHOD

FOTOGRAFIJE docPOHOD 2011 (.doc 41KB)
 
 

OCENJEVANJE VIN

docVINO 2011 sezanm (.doc 121KB)

docVABILO (.doc 28KB)
 
 

ČISTILNA AKCIJA 2011

 

VABILO docVABILO (.doc 31KB)
 
 
HELIOS NAGRADIL OSEM ŠOL
Domžale, 7. december 2010 - Konec novembra je komisija Heliosovega sklada, sestavljena iz predstavnikov Heliosa, Ministrstva za okolje in prostor ter hidrogeologa, pregledala 11 prijavljenih zasnov vodnih učnih poti za leti 2009 in 2010. Izbranih je bilo osem šol v občinah Rogašovci, Slovenske Konjice, Podlehnik, Žužemberk, Kozje, Sevnica, Radenci in Gornja Radgona, ki bodo za svoje naloge prejele, vsaka po 1.050 evrov denarne nagrade oz. skupaj 8.400 evrov. V 12 letih delovanja Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda je bilo ob 68. obnovljenih vodnjakih v 59. občinah, skupaj izdelanih še 28 idejnih zasnov vodnih učnih poti. Številne od teh so zaživele tudi v naravi. Vodne učne poti so dodana vrednost obnovljenih vodnjakov, saj jih lokalna skupnost z umestitvijo v prostor oživi, učencem in prebivalcem pa širi okoljsko zavest in odgovorno ravnanje do lastnega okolja. Helios in okoljsko ministrstvo bosta v januarju 2011 v Lipici pripravila srečanje nagrajenih osmih šol, kjer bodo projektne skupine predstavile svoje naloge, ter si ob druženju ogledali še Kobilarno Lipica.

Vsebinsko pestro bero prijavljenih raziskovalnih nalog zasnov vodnih učnih poti so osnovnošolci in letos prvič tudi srednješolci pripravljali skupaj s svojimi mentorji na terenu, kjer so raziskovali in povezovali v smiselno celoto razne oblike vodnih virov, potoke, mokrišča, drevesa in gozdne poti, cerkve in kapelice, zgodovinska obeležja in druge lokalne znamenitosti. Priprava vsebinskih podlag je osnova za kasnejšo izvedbo in dodelavo teh učnih poti. Vodne učne poti z namenom oživljanja vodnega vira so namenjene učencem kot učilnica v naravi za spoznavanje delovanja naravnih ekosistemov ali pa zadnje čase obiskovalcem kot zanimive izletniške točke v turističnem razvoju manjših krajev. Šele z dejansko ureditvijo vodnih in/ali gozdnih učnih poti opremljenih s informacijskimi tablami in kažipoti prebivalci dejansko spoznajo in ozavestijo svoje lokalno bogastvo vredno ogleda in širše pozornosti. Dober primer oživitve je Haloški vodnjak na Gorci v občini Podlehnik, ki povezuje etnološki muzej na prostem, gozdno učno pot in po 30 letih obnovljen vodni vir v globeli, katerega si ogledujejo številni obiskovalci Haloz.

Dogodki in prireditve v zvezi z učnimi potmi pripomorejo k bolj odgovornemu odnosu do narave in bližnjega okolja, kar je še posebej opazno v manjših krajih, kjer želijo ljudje imeti urejen svoj kraj. Projektne naloge priprav zasnov vodnih učnih poti so nastale kot razširitev projekta oživljanje slovenskih krajevnih vodnjakov, v katerem občine s pomočjo krajevnih skupnosti ali raznih društev obnovijo izbrani vodni vir. Sodelovanje šol v projektu je tudi eno izmed prednosti pri izboru prijavljene občine. Znotraj Heliosovega sklada poteka izbor vodnih učnih poti od leta 2004. Vsako leto izberejo in nagradijo 4 šole. Do sedaj je bilo nagrajenih že 20 šol v skupni vrednosti 21.000 evrov.

Za leto 2009 so bile izbrane šole z nalogami : OŠ Sveti Jurij v občini Rogašovci za Vodna učna pot Ledava, OŠ Pod Goro v občini Slovenske Konjice za Vodno učno pot v Subregiji Dravinjsko, OŠ Martin Kores v občini Podlehnik za Vodno učno pot - Napeljimo vodo na turistični mlin in OŠ Žužemberk, podružnica Ajdovec za Vodno učno pot Oskrba z vodo na Ajdovški planoti. Za leto 2010 so izbrane šole: OŠ Lesično v občini Kozje za Vodna učna pot Lesično, OŠ Krmelj v občini Sevnica za Vodno učno pot Krmelj, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci za Vodna učna pot k Stüdenici in OŠ Gornja Radgona za Vodno učno pot med vrelci življenja v Ščavniški dolini.

Projekti Heliosovega sklada se bodo nadaljevali spomladi 2011, saj na odprtje čakajo še štirje vodnjaki iz letošnjega razpisa v občinah Zreče, Cankova, Tišina in Borovnica.

Od leta 1998 so v okviru Heliosovega sklada obnovili 68. vodnjakov in pripravili skupaj 28 zasnov vodnih učnih poti. Sredstva, ki omogočajo delovanje Heliosovega sklada se stekajo od prodaje okolju prijaznih premazov znamk Bori, Tessarol in Ideal. Od vsakega prodanega litra premaza označenega z »ribico v soncu«, gre v sklad 25 centov.
 
 
MARTINOVANJE
 
 

ODPRTJE HALOŠKEGA STUDENCA

FOTOGRAFIJE
Podlehnik, sobota, 3. oktober 2010 – na vinorodnem griču Gorca v občini Podlehnik so slovesno izpeljali odprtje Haloškega studenca in predstavitev Turističnega vodnika po občini Podlehnik. Slovesnost so s kulturnim programom popestrili učenci OŠ Podlehnik, aktivni člani TD Podlehnik in ljudski godci Haloški veseljaki. O poteku obnove studenca sta spregovorila župan Marko Maučič in predsednik TD Podlehnik Milan Vidovič. O trdem življenju na viničarski domačiji in o odnosu do vode, ki je tu ni bilo, je spregovoril nekdanji stanovalec Stanko Drevenšek. Najmlajši izmed njih, Albin Cafuta, je iz studenca v grabi, po 30-letih ponovno prinesel polno brento vode. Ivan Drevenšek je predstavil studenec in zaigral na orglice. Pomen in delovanje Heliosovega sklada je predstavila Andreja Roš iz Heliosa. Prireditev so zaključili z ogledom viničarskega in etnološkega muzeja ter se ob druženju okrepčali z dobro haloško malico in pokušnjo vin lokalnih vinogradnikov.
 
 

VABILO

OBČINA PODLEHNIK, TURISTIČNO DRUŠTVO PODLEHNIK, HELIOSOV SKLAD ZA OHRANJANJE ČISTIH SLOVENSKIH VODA IN MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR

vas, v soboto, 2. oktobra 2010, ob 11. uri vljudno vabimo na slovesno odprtje obnovljenega Haloškega studenca pri etnološkem muzeju na Gorci
v občini Podlehnik.   docHaloski_studenec (.doc 129KB)
docObcina_Podlehnik_in_lokacija_vodnjaka (.doc 1.6MB)

 
 

VABILO

Vabimo vas na:

  5. TRADICIONALNO POSTAVITEV KLOPOTCA,

-
PODELITEV PRIZNANJ ZA OCENJEVANJE DOMOV,


ki bo, v soboto, 21. 8. 2010, ob 16. uri,

na Gorci ob ETNOGRAFSKEM MUZEJU NA PROSTEM.


Na prireditvi bo kulturni program s pogostitvijo

in živo glasbo.


Vljudno vabljeni!

UPRAVNI ODBOR TD PODLEHNIK
 
 

11. OCENJEVANJE DOMOV V OBČINI PODLEHNIK

Turistično društvo Podlehnik je pod budnim očesom komisije tudi letos ocenjevalo domove in poslovne objekte v občini Podlehnik. Komisija je celotni kraj, še posebej vse pripravljene domove obiskala, si jih ogledala in vse fotografirala. Priznanja za najlepše urejene domove so letos prejeli: družina Otilije in Stanka Grabrovca iz Podlehnika 3, družina Hrnčič-Pernat iz Stanošine 8c in Štefanije in Viktorja Lamot iz Zakla 1a. Priznanje za ohranjanje arhitekturne dediščine je prejela Kristina Habjanič iz Zakla 37. Za ohranjanje kulturne dediščine pa je prejemnik priznanja Jože Vidovič iz Sedlaška 8, ki izdeluje žvegle. Priznanje za najbolj urejeno kmetijo je prejela družina Zakelšek iz Zakla 15 a.
 

 
Vsem letošnjim dobitnikom priznanj čestitamo in jih vabimo na slavnostno prireditev s podelitvijo priznanj ob postavitvi klopotca na Gorci, 21. 8. 2010, ob 16. uri, ob etnografskem muzeju na prostem. Na prireditvi bo bogat in raznovrstni kulturni program, poskrbljeno bo za hrano in pijačo, zabavali pa se bomo ob živi glasi.
 
 

POHOD 2010

V soboto, 8.5.2010, je TD Podlehnik pripravilo 11. tradicionalni pohod po OBČINI PODLEHNIK. Že enajsto leto hodijo po domači občini, vendar še niso spoznali vseh poti in skritih lepot Haloške občine Podlehnik.
Na lepo majsko jutro so se ljubitelji hoje in narave zbrali pred krajevno dvorano, kjer je bil krajši kulturni program. Vse navzoče sta pozdravila predsednik TD Milan Vidovič in župan Marko Maučič. Pot jih je vodila od krajevne dvorane, do podlehniške cerkve, od tam proti Jablovcu, kjer jih je pri družini Večerič pričakala topla kisla juha in napitki. Potem so se podali naprej na Rodni vrh in si ogledali cerkev. Med potjo so bili krajši postanki, kjer so jih postregli gostoljubni domačini, z dobro domačo kapljico, pecivom in osvežilnimi napitki.
Pot jih je vodila do etnografske zbirke na prostem, tam je bil možen ogled razstavnih eksponatov.
Nato so bili postreženi z odlično kotlovino, ki so jo pripravili Ivan, Franc, Stanko in Silva. Sledila je zabava do poznih popoldanskih ur, ob zvokih ljudskih godcev Haloških veseljakov.
Zaupamo vase, zaupamo v prijatelja. Ni nas veliko, a nas je dovolj, da lahko sprejmemo prijatelja ali gosta ter mu ponudimo kruh in vino.
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >>

Aktualno

PUSTNI TOREK

FOTO
Člani TD Podlehnik so se v torek, 1.3.2022, poslovili od PUSTA z žalostjo v srcu. Orači iz ...

Vabljeni na

MARTINOVANJE Z JESENSKIMI PRIREDITVAMI   pdfMartinovanje

1. MAJ

FOTOGRAFIJE
Člani Turističnega društva Podlehnik so v petek popoldan, na Gorci, 30.4.2021, ...

 21. ČISTILNA AKCIJA IN AKCIJA ČIŠČENJA CEST 2021

FOTOGRAFIJE
V soboto, 17.4. je Turistično društvo v sodelovanju z Občino Podlehnik izvedlo ...