TD Podlehnik

Podlehnik 9

2286 Podehnik


 

Predsednik Turističnega društva, Milan Vidovič
milanvidovic@siol.net

Kontakt:
051 414 280

tdpodlehnik@gmail.com

Tajništvo: Zdenka Golub
031 485 184
zdenkagolub@gmail.com

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >>
 

13.OCENJEVANJE VIN

Človek mora vino spoznati tako, kot spozna prijatelja; ne zgodovina in ne literatura mu ne bosta v pomoč. To znanje mora osvojiti sam, samostojno iz svoje notranjosti in ne od zunaj!

Podlehniški kraji so bili znani po dobrih in kvalitetnih vinih že v davnih časih. želijo obuditi in promovirati vina domače občine. Turistično društvo je vpeljalo tradicionalno ocenjevanje vin, ki je vsako leto v mesecu aprilu. Vodja projekta je Zvonko Mlakar.
Na ocenjevanje je bilo prinešenih 39 vzorcev vina, vendar je povprečna ocena višja od dosedanjih let, to je 18,12. Petčlanska komisija v sestavi predsednika Andreja Reberniška, je v sredo, 18. 4. 2018 tako ocenila vse vzorce. Ocenjevali so: zvrst, laški rizling, beli pino, šardone, sivi pino, portugalko, sovignon, rumeni muškat, traminec, ledeno trgatev in ranfol, domačo avtohtono sorto. Bilo je 13 srebrnih priznanj in 18 zlatih priznanj. Kmetija Pajnkiher je prejela 3 velika zlata priznanja za traminec- jagodni izbor 2016, ranfol – pozna trgatev, letnik 2016 in renski rizling – pozna trgatev, letnik 2016. Vinogradništvo Stanko Plavčak je prejel veliko zlato priznanje za šipon – pozna trgatev, letnik 2016.
Velika večina vzorcev rdečih in belih sortnih vin je dala dober vtis, saj je njihova kakovost rezultat strokovnih kletarskih postopkov in skrbne nege do tehnološke zrelosti. Vina so uravnotežena, sortnega karakterja, ki po cvetici in okusu naravnost navdušijo. Lepo število vzorcev je bilo uvrščeno v vrhunski razred. Pomemben je tudi podatek, da je bil odstotek izločenih vzorcev zelo majhen, le 4 vzorci so bili izločeni. Ta dejstva za društvo samo, pridelovalce vin in celoten vinorodni okoliš pomenijo zelo veliko.
Verjamemo, da so rezultati ocenjevanj usmeritev in v pomoč marsikateremu kletarju, ki mu ni vseeno, kakšno vino neguje v svoji kleti. So spodbuda in dokaz kvalitete, lahko pa tudi opomin, da je potrebno korigirati tehnološki proces oziroma vinogradniško in kletarsko prakso.
Priznanja bodo podelili na trdicionalnem pohodu župan Marko Maučič in predsednik TD Milan Vidovič na Gorci, 5.5. 2018, ob etnološkem muzeju.

Spoznajmo naša vina, njihove posebnosti, da jih bomo znali predstaviti, ponuditi in tržiti.

Življenje je prekratko, da bi pili slabo vino.
 
 

Pust 2018

V letošnjem letu so v turističnem društvu dodali še eno novo akcijo, ker so se člani društva odločili, da bodo letos sodelovali v pustni povorki. Izdelali so skupinsko masko Vinogradnike, saj je Podlehnik središče vinorodnih Haloz.
Živijo sredi čarobne vinske dežele, sredi vinogradov že dolga stoletja. Brez trte in brez vina ne morejo biti. Z vinom se veselijo in z vinom žalujejo. In tako je že več kot dva tisoč let. Društvo vodi predsednik Milan Vidovič. V društvu imajo veliko prireditev in različnih akcij. Najbolj so prepoznavni po postavitvi klopotca in martinovanja.
S skupnimi močmi so izdelali rekvizite od rezi do trgatve v vinogradu. Ob koncu mora biti veselo in ne sme manjkati dobre hrane in domače kapljice. Vse skupaj so popestrili ljudski godci Srečka Letonja. V nedeljo so se udeležili tradicionalne pustne povorke na Bledu. Bili so gostoljubno sprejeti, kot se pričakuje od ene najlepših destinacij v Sloveniji. Ogledali so si tudi blejski grad. V torek pa so se udeležili Pokopa pusta v Podlehniku. Tako so veselo zaključili tudi pustni čas. Počasi se bodo pričeli pripravljati na naslednje prireditve in akcije, ki jih imajo v planu dela. Letošnjo leto v maju bodo praznovali 20 let delovanja društva.


 
 
VABILO NA 13.OCENJEVANJE VIN V OBČINI PODLEHNIK
docvabilo_2018 (.doc 288KB)
 
 

ČISTILNA AKCIJA 2018

FOTOGRAFIJE

Pomladansko urejanje in vzdrževanje čistega okolja je vseslovenska akcija in želi vzbuditi v ljudeh ekološko zavest o čuvanju narave. Pobudnik, nosilec in povezovalec projekta je Turistična zveza Slovenije. K sodelovanju so vabljeni vsi v Sloveniji, da bi predvsem sebi in sosedom, s tem pa tudi turistom uredili in očistili okolje v katerem živimo, delamo, stanujemo in se družimo. Čisto, zdravo in urejeno okolje, čiste vode in zrak, so bogastvo, ki nam ga je poklonila narava, sami pa moramo poskrbeti za urejenost in čuvanje okolja.      

Akcije bodo potekale od Svetovnega dne voda, 22. marca do Svetovnega dne Zemlje, 22. aprila.
V soboto, 7.4. je Turistično društvo v sodelovanju z Občino Podlehnik in OŠ Podlehnik izvedlo čistilno akcijo. Delovna akcija poteka že nekaj let malo drugače, kot smo je bili navajeni. Več kot 10 let so se posvečali čiščenju potoka in mrtvih rokavov, čiščenju črnih odlagališč predvsem v gozdovih ter čiščenju mejnega prehoda. Zadnja leta pa so se lotili čiščenja cest, ki jih je poškodovala zima in žled. Čiščenje se je organiziralo na več cestnih odsekih. Čistilne akcije se je udeležilo veliko število krajanov.
Učenci OŠ Podlehnik pa so si nadeli rokavice, v roke vzeli vreče in metle. Očistili so bližnjo in daljno okolico šole. Nabrali so okrog 600 kg smeti. Akcija je odlično uspela, zahvala velja vsem udeležencem in vsem vodjem skupin, ki so svoje zadolžitve vzeli odgovorno. Župan Marko Maučič in predsednik TD Podlehnik se vsem zahvaljujeta za udeležbo. Milan Vidovič vabi vse udeležence, da se udeležijo zaključka pohoda na Gorci ob Etnološkem muzeju, kjer bo pripravljena pogostitev za vse udeležence čistilne akcije. Vabljeni pa so tudi, da se udeležijo pohoda po občini Podlehnik, ki bo v soboto, 5. 5. Zbirališče bo pred Občino Podlehnik.
Vsi, ki smo se akcije udeležili, so dokazali, da imajo svoj kraj radi, da želijo urejenega in čistega. Strokovnjaki nas opozarjajo na zaskrbljujoče stanje na področju varovanja narave in izrabo njenih virov. Vsak posamezni prebivalec, od otrok do starostnikov, bi moral prispevati svoj delež k urejanju in čiščenju ter ohranjanju svojega neposrednega bivalnega okolja, pa naj bo ta delež še tako majhen.
 
 

VINCEKOVA REZ

V nedeljo, 21.1. so pripravili člani TD Podlehnik skupaj z družino Pajnkiher in kletarjem TD Podlehnik Francem Pajnkiherjem prvo Vincekovo rez. Upajo, da bo ta lepa prireditev ostala tradicionalna, saj v društvu že dolga leta vodijo ocenjevanje vin, imajo odzivno prireditev martinovanja in pušlšanke.
Dan pred godom Vincencija zavetnika vinogradnikov in vinske trte. Vincencij iz Zaragoze je najbolj znan španski mučenec in eden najbolj čaščenih svetnikov. Ta svetnik je veljal med kmečkim prebivalstvom za vremenjaka.
V Halozah velja dan sv. Vincencija za sredino zime in ta dan Haložani pričnejo z rezjo v vinogradu. Vinogradnik na ta dan odreže najlepše šibe (rozge), jih v vodi postavi na svetlo in toplo mesto. Šibe, ki vbrstijo, kažejo kakšna bo letina. Te šibe nato povežejo v presmec, ki ga na cvetno nedeljo nesejo k blagoslovu. Vinogradniki pa si ta dan voščijo dobro vinogradniško letino. Pravijo pa, da je rezač, prvi berač.
Zjutraj so se zbrali obiskovalci, rezači, gostje in nastopajoči na Vinogradniški kmetiji ob vinogradu družine Pajnkiher v Doleni in na Rodnnem Vrhu. Je ena izmed najstarejše kmetije v Trojiški župniji oz. v videmski občini. Oko se je zazrlo po prelepi sončni naravi daleč naokrog. Čudo sveta so haloški vinogradi, ki so bili v nedeljo obsijani s soncem.
Med zbiranjem so se gostje okrepčali s toplimi napitki. Naprej so pričeli s kulturnim programom, zapeli so ljudski pevci Fantje iz Jurovc KD Videm, zaigral je Tadej na harmoniko OŠ Podlehnik, Janez na Trstenke TD Podlehnik, Skupina šeg in navad TD Podlehnik in ljudski godec. Vse navzoče so pozdravili: predsednik TD Podlehnik Milan Vidovič, gospodar vinogradniške kmetije Franc Pajnkiher in kletar TD Podlehnik, župan občine Podlehnik Marko Maučič, župan občine Videm Friderik Bračič in podžupan občine Videm Marjan Selinšek.
Vincekovo je nekaka prelomnica, ko je prvi del zime mimo in se dan daljša, in to so že prvi pogoji, ko se lahko gre v vinograd. In seveda tudi trta je zrela, dozorela in je pripravljena za obdelavo, kot vinogradniki rečejo, spustijo kri vinogradu.
Ob tej lepi priložnosti so bili vsi prisotni vabljeni, da prinesejo svoje rujno vince, ki ga skrbno negujejo v kleteh na ocenjevanje v začetku aprila, ki ga pripravlja TD Podlehnik. Po programu je vse prisotne pozdravil in vodil predavanje o rezi vinske trte direktor ptujskega kmetijsko-gozdarskega zavoda Andrej Rebernišek. Nato so se podali v vinograd, kjer sta gospodar in predsednik obesila po stari navadi klobase na trto in trto zalila z vinom. To pomeni, da bo dobra letina in da bo veliko vina in mesa. Sledila je rez pod strokovnim vodstvom Andreja Rebrniška. Blagoslov vinogradov in vse narave je opravil duhovnik p. Benjamin Mlakar.
Vsi prisotni so se nato okrepčali z vinogradniško malico in rujno kapljico.
Če na Vincenca sonce peče, dobro vince dozori,
ki po grlu gladko teče, motne dela ti oči.

Zdenka Golub
 
 

Blagoslov mošta 2017

Novembrski dnevi so dnevi hvaležnosti do ljudi in vsega božjega stvarstva. V prvih dneh novembra smo se spomnili na naše rajne, na prvo novembrsko nedeljo - na zahvalno nedeljo, pri pozni maši v župnijski cerkvi pa smo se, zahvalili za bogate sadove, ker je zemlja bogato obrodila, obljubili smo, da bomo čuvali našo Zemljo, da je ne bomo onesnaževali in brezobzirno izkoriščali ter jo neokrnjeno predali našim zanamcem. Haloze slovijo po lepih vinogradih in dobri vinski kapljici. O vinu pojo številne slovenske pesmi, o vinu so se razpisale različni pisatelji in misleci. Prav tako pa je tudi z ljudmi iz te čarobne vinske dežele, saj živimo sredi vinogradov že dolga stoletja. Brez vina in brez trte ne moremo biti, saj je to identiteta našega okoliša. Z vinom žalujemo in z njim se veselimo. In tako je več kot dva tisoč let.
Pred cerkvijo je pred mašo čakal sod, ki so ga napolnili vinogradniki trojiške župnije. Nato so sod v procesiji ponesli v cerkev pred oltar, ki so ga krasili najrazličnejši sadovi. Po maši in vzpodbudni pridigi je p. Andrej Sotler opravil blagoslov mošta. Vse navzoče sta pozdravila predsednik TD Milan Vidovič in župan Marko Maučič in jim zaželela obilo dobrega pridelka. Slovesno so proglasili kletarja Franca Pajnkiherja, ki ima veliko vinogradov, veliko vinogradniškega in kletarskega znanja ter seveda bogate izkušnje. Nalili so si čistega vina, ki je plemeniti dar narave za zmernega človeka. Sledil je bogat kulturni program. Zaigrali so ljudski godci Haloški veseljaki TD Podlehnik in skupina šeg in navad TD Podlehnik ter predstavili so se veroučenci z igranjem na kitaro, harmoniko in z recitali. Cerkev je bila tudi lepo okrašena s cvetjem in raznimi pridelki, ki so odraz dela pridnih kmečkih rok. Cvetje je darovalo cvetličarstvo Zupanič iz Hajdine. Pred cerkvijo so se vsi zadržali, da so vsi pokusili letošnji pridelek žlahtne kapljice, ki bo eden najboljših.
 
 

Martinovanje 2017

FOTOGRAFIJE
Martinovanje je zahvala jeseni, ki nas bogato nagradi s svojimi plodovi. Ob trgatvi je to največji praznik pridelovalcev vina, saj je celoletni vinogradnikov trud poplačan, šele ko se mošt spremeni v vino. Vinarji v Halozah pridelujejo kakovostna, priznana vrhunska vina, zato je posvečena martinovanju prav posebna pozornost.

Turistično društvo je v soboto, 11.11. pripravilo že 17. tradicionalno martinovanje. Govornika na prireditvi sta bila predsednik TD Milan Vidovič in podžupanja Jožica Svenšek.
Letošnjo prireditev martinovanja z jesenskimi prireditvami so pričeli na zahvalno nedeljo, ko so se skupaj z pridelovalci vina in župljani zahvalili za še eno dobro letino in vsega kar nam je podarila narava. Domači duhovnik je opravil blagoslov mošta. V četrtek je bil pušlšank v Baru Maučič, nato pri družini Cestnik Vaupotič, vinogradništvu Pajnkiher in pušlšank pri Vaupotičevih. V soboto so na Gorci pospravljali klopotec do prihodnjega leta, izvedli pohod in gostili goste s Koroškega.
V kulturnem programu so nastopili turistični podmladkarji Luka, Hana, Tadej, Anže, Vito OŠ Podlehnik, skupina za ohranjanje šeg in navad TD Podlehnik je pripravila šaljivi krst mošta, na trstenke je zaigral Jani, na harmoniko pa Nejc, zapeli so ljudski pevci Fantje iz Jurovc KD France Prešeren in zaigrali so ljudski godci Haloški veseljaki TD Podlehnik. Vsi so v programu uživali in se tudi nasmejali do solz.
Prireditve so namenjene druženju, pospeševanju turizma na podeželju, bogati kulinariki, vinski kulturi in ohranjanju starih šeg in navad ter običajev.

Pijmo zmerno in samo najkvalitetnejša vina. To bo naše zadovoljstvo in največja spodbuda pridelovalcem, negovalcem in trgovcem, da vam bodo priskrbeli res tistega najboljšega. Zavedajmo se, da je vino umetnina, ki ga je ustvaril Bog, narava, vinogradniki in kletarji z mnogo truda.


Dobro vino je najboljši prijatelj. (W. Shakespeare)
 
 
VABILO
pdfMARTINOVANJE (.pdf 7.7MB)
 
 

POSTAVITEV KLOPOTCA NA GORCI

FOTOGRAFIJE
Postavljajo ga vinogradniki in razna društva v svoje vinograde, da odganjajo lačne ptice, da se grozdje lahko v miru mehča in kot simbol pokrajine žlahtnega vina. Klopotci se postavljajo od Sv. Ane, 26. 7. do velikih maš, 15. 8. Pravijo, da je klopotec znanilec jeseni. Klopotec se je po Halozah postavljal že okrog leta 1573 in je starejši od mlina na veter.
Že 12. leto zapored so člani turističnega društva Podlehnik postavili klopotec. Postavitev je potekala ob Sv. Lovrencu, ker se je klopotce postavljalo v teh krajih vedno ob tem času.
Klopotce postavljajo kmetje v svoje vinograde, ko začne zoreti grozdje, da bi odganjali ptice. Klopotec, ki so ga postavili člani TD je pravi lepotec in zelo velik, vetrnice merijo 3 m v širino. Težko je tak klopotec sestaviti in postaviti. Narejen je iz sedmih vrst lesa. Projekt postavljanja klopotca že dolga leta vodita člana Zvonko Mlakar in Stanko Prevolšek. Takoj, ko sta ga sestavila so ga zagnali predsednik, župan in ravnatelj. Leseni batki so potolkli po kostanjevi deski. Tak velikanski klopotec ima tudi dolg in močan rep iz kostanjevih vej, da ga veter obrača. Glas takega klopotca se sliši tudi uro hoda daleč. Klopotec je v ponos društvu in vse soseske. Ob postavitvi ni manjkalo dobre kapljice, domače hrane in dobre družbe. Tako se sedaj grozdje lahko v miru "mehča" in čaka bratve, ki se začne septembra in traja vse do oktobra. Klopotec bodo sneli šele pred 1. novembrom.
Na prireditvi so spregovorili predsednik TD Podlehnik Milan Vidovič, župan občine Podlehnik Marko Maučič in ravnatelj OŠ Podlehnik dr. Dejan Kopold.
Na prireditvi so bila podeljena priznanja za najlepše urejene domove, kmetijo in poslovni objekt.
V kulturnem programu so nastopili: ljudski godci Haloški veseljaki TD, ljudski pevci iz Jablovca, frajtonar Tadej Piškur, ljudski pevec in glasbenik Dani Polajžar ter ljudski godci Sorodniki iz vseh vetrov. Program sta hudomušno popestrili Cila in Liza TD Podlehnik. Izvedli so tudi šaljive družabne igre, kjer ni manjkalo smeha in dobre volje pod vodstvom podpredsednika Zvonka Mlakarja in Boštjana Mlakarja. Streljali pa so lahko tudi na skrito tarčo pod vodstvom Janija Jerenca in Milana Potočnika. Podeljena so bila tudi priznanja in prehodni pokal. Glavna nagrada je bil pečen odojek, ki ga je podaril in spekel Konrad Vaupotič. Na koncu ste se lahko okrepčali s odlično pečenko in osvežilnimi napitki. Zavrteli pa ste se lahko ob zvokih ansambla La Viva.
Prireditvi so se priključili člani Mednarodnega turizma skupina študentov in profesorjev iz 10 držav, ki se ukvarjajo z družbenimi spremembami in prilagajanjem na nepredvidljivo prihodnost. Predstavili so se s plesom Tore iz Brazilije, ljudstva Fulnijo. Vsi gostje so se lahko priključili in zaplesali z njimi. Sporočilo plesa je povezovanje ljudi ne glede na njihovo poreklo. Idejni vodja projekta je Rene Suša in Vanessa Anreotti. Vsi gostje so v sklopu izobraževalnega programa na Gorci od 10.7. do 24. 8. , ki ga organizira Zavod Earth Care z Univerzo v Vancouvru, Canada.

Zdenka Golub
 
 

12. tradicionalna postavitev klopotca

docxVABILO (.docx 166KB)
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >>

Aktualno

1. MAJ

FOTOGRAFIJE
Člani Turističnega društva Podlehnik so v petek popoldan, na Gorci, 30.4.2021, ...

 21. ČISTILNA AKCIJA IN AKCIJA ČIŠČENJA CEST 2021

FOTOGRAFIJE
V soboto, 17.4. je Turistično društvo v sodelovanju z Občino Podlehnik izvedlo ...

15. TRADICIONALNA ETNOGRAFSKA PRIREDITEV- POSTAVITEV KLOPOTCA NA GORCI OB ETNOLOŠKEM IN VINIČARSKEM MUZEJU

Klopotec že poje, odganja ptiče in oznanja bližnjo trgatev grozdja.

V vsakdanji naglici mogoče ...

OCENJEVANJE V OBČINI PODLEHNIK 2020

Že 21 let pripravljajo člani Turističnega društva občine Podlehnik s predsednikom Milanom ...