TD Podlehnik

Podlehnik 9

2286 Podehnik


 

Predsednik Turističnega društva, Milan Vidovič
milanvidovic@siol.net

Kontakt:
051 414 280

tdpodlehnik@gmail.com

Tajništvo: Zdenka Golub
031 485 184
zdenkagolub@gmail.com

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >>
 

ORAČI IZ JABLOVCA

Vodja skupine Martin Večerič

Februar je v znamenju pusta, to je čas karnevalov, pustnih plesov, šegavosti in norčavosti. Vesela pustna rajanja, polna glasbe, plesov, slastnih pojedin in velikih krofov se odvijajo po celi Sloveniji.
Predvsem so v ospredju povorke in karnevali, pustne šeme po mestih pa izginejo. Razna društva in šole se trudijo to lepo šego ohraniti. Predvsem se je veliko lepega in pristnega ohranilo na področju Haloz.
Staro izročilo pravi, da obisk pustnih maškar prinaša dobro letino in srečo, zato jih je potrebno obdarovati. Najpogostejše darilo je denar, krofi, jajca, klobase in sladkarije. Pustne maškare navadno nastopajo v skupini, nič ne govorijo in skrbijo le za ropot, plešejo in poskakujejo.
Pust je čas obredov, ki naj bi iz dežele pregnali zle zimske duhove, zemljo očistili temnih demonskih sil in v deželo priklicali toplo pomlad.
Pust s svojim bogatim izročilom šeg in obredov ter z obilico zabav je dan, ko imamo enkrat v letu priložnost, da se skrijemo za masko in počnemo to, kar nas je volja. Po svečnici, 3. februarja se ob večerih, pričnejo pripravljati na pustovanje kurenti in ostale maske. Sliši se prvo pokanje z biči, saj pokarji preizkušajo svoje biče in veščine.

ORAČI: skupino sestavljajo koranti, sejavec, kujiči s plugom za katerim je korant, pokači, gospodar in gospodinja.
Največje veselje korantov je, če zasačijo kakšno dekle. Ponagajajo ji, jo tudi rahlo pobožajo z ježevko. Običajno se vsaka odkupi z žepnim robčkom, ki si ga korant pritrdi za pas ali ježevko. Čim več robčkov ima, tem bolj je imeniten.
 
 

MILAVŽEVANJE

Tudi letos se je Miklavž skupine za ohranjanje šeg in navad TD Podlehnik podal na pot na predvečer sv. Miklavža v spremstvu parkljev in angelčkov. Obiskal je otroke v nakupovalnem središču v Qlandiji, po domovih v podlehniški občini, obiskal pa je tudi otroke v župniji Sv. Antona v Stopercah.
Sv. Miklavž, škof iz Male Azije, je bil velik čudodelnik in dobrotnik, zato je postal zavetnik revnih otrok. Vsako leto ogreje srca otrokom in odraslim. Spodbuja domišljijo in pričakovanja. Njegova dobrota se razteza skozi zgodovino vse do danes.
Je zimski obdarovalec s škofofsko kapo, palico, belo brado, košem z darili, z zlatimi in srebrnimi šibami ter bere iz zlate knjige.
Miklavž je včasih obiskoval otroke zvečer na domovih. V naših krajih je hodil v spremstvu parkljev in angelčkov od hiše do hiše in otroci so morali moliti, če pa niso znali ali so se skrili ali so bili poredni celo leto so morali opravljati pokoro. Dobili so le skromna darila. Poredne in odrasle fante so parklji odvlekli v temno noč, jih vrgli v mlako ali celo v gnojno jamo. Dekleta pa so ponavadi odnesli v košu.
Danes sv. Miklavž otroke radodarno obdaruje, vsi pa so se mu zahvalili z lepimi molitvicami in dobrimi obljubami.
 
 

ADVENTNI VENEC

Člani Turističnega društva s predsednikom Milanom Vidovičem smo se v soboto zbrali pri Novi cerkvi pred prvo adventno nedeljo ter s skupnimi močmi izdelali adventni venec – velikana in adventne venčke za tri cerkve.
Dan prej pa so moški nabirali zelenje za spletanje. Na prvo adventno nedeljo in nedeljo Karitasa, pri pozni maši je p. Janko Gašparič blagoslovil adventni venec velikana in vse venčke, ki so jih prinesli župljani v cerkev. Prvo svečko je prižgal podžupan Ivo Ban.
Adventni čas, je čas novega cerkvenega leta, čas pričakovanja, upanja in hrepenenja.
Izdelovanje venca ima bogato simboliko in govorico, je znamenje prihoda in zmage.
 
 

ZAKLJUČEK PROJEKTA MARTINOVANJE HALOZE 2008

V soboto, 15. 11. 2008, smo člani TD Podlehnik z osrednjo prireditivjo v krajevni dvorani,  zaključili projekt MARTINOVANJE HALOZE 2008  v sklopu Lokalne akcijske skupine Haloze.
Program se je pričel že v oktobru s kožuhanjem in trebljenjem buč, nato so sledili "pušlšanki" in zaključek  z 8. tradicionalno prireditvijo MARTINOVANJE v krajevni dvorani Podlehnik.
Več o dogajanju...
 
 

BLAGOSLOV MOŠTA

Novembrski dnevi so dnevi hvaležnosti in zahvale.
Na zahvalno nedeljo, pri pozni maši pri Novi cerkvi so se, zahvalili za bogate sadove, ker je zemlja zopet bogato obrodila.
S konjsko vprego je Štefan Pernek pripeljal novega vinogradnika, njegovo ženo Miro, prijatelje in muzikante. Pred cerkvijo jih je pričakala množica ljudi, ki so jim čestitali.
V občini turistično društvo že šesto leto izbira vinogradnika leta, izbirajo ljudi, ki so zrasli na zemlji, jo spoštujejo in obdelujejo ter gojijo vinsko trto. Po maši in lepi pridigi je p. Janko Gašparič opravil blagoslov mošta vinogradnika leta Dušana Hrneca. Vse navzoče sta pozdravila predsednik TD Milan Vidovič in župan Marko Maučič. in jima zaželela obilo dobrega pridelka. Nato so vinogradniki Stanko Prevolšek, Konrad Vaupotič, Franc Vaupotič, vinogradnica Dragica Cestnik, Štefan Pernek, Štefan Fošnarič ter novo izbrani vinogradnik Dušan Hrnec s prijatelji, ponesli sod pred cerkev, kjer so župljani nazdravili z moštom. Zakusko je pripravila družina Hrnec s sorodniki in prijatelji. Nalili so si čistega vina, ki je plemeniti dar narave za zmernega človeka. Sledil je bogat kulturni program. Zaigrali so turistični podmladkarji OŠ Podlehnik, ljudski godci Haloški veseljaki in zapele ljudske pevke TD in muzikanti, program je povezoval Stanko Vaupotič.
Cerkev sta članici TD in ŽPS počistili in okrasili. Cvetje je darovalo cvetličarstvo Zupanič iz Hajdine.
 
 

VABIMO VAS NA 8. MARTINOVANJE Z JESENSKIMI PRIREDITVAMI


Pridružite se nam!                  VLJUDNO VABLJENI!

PROGRAM

15. 10. TREBLJENJE BUČ pri družini Jožeta Vaupotiča
18. 10. KOŽUHANJE pri družini Jus
  9. 11. BLAGOSLOV MOŠTA pri pozni maši
10. 11. PUŠLŠANK, VINOGRADNIŠTVO PREVOLŠEK
10. 11. SNEMANJE KLOPOTCA na Gorci
11. 11. PUŠLŠANK, VINOGRADNIK ŠTEFAN PERNEK
12. 11. PUŠLŠANK, VINOGRADNIK KONRAD VAUPOTIČ
13. 11. PUŠLŠANK, VINOGRADNIK ŠTEFAN FOŠNARIČ
14. 11. PUŠLŠANK, VINOGRADNIŠTVO CESTNIK – VAUPOTIČ
15. 11. MARTINOVANJE , PRIREDITEV v krajevni dvorani ob 18. uri   (kulturni program, menovanje vinogradnika leta, kulinarične dobrote, družabno srečanje ob glasbi) 
 

KOŽUHANJE

27.10.2008
Stroji so nadomestili marsikatero lepo kmečko opravilo na kmetiji, vendar so še ljudje, ki se spominjajo starih običajev, ki so nekdaj lepšali jesenske večere na kmetijah.
Konec oktobra so že četrto leto zapored »kožuhali« pri družini Jus iz Stanošine. Vse navzoče je pozdravil predsednik Turističnega društva Milan Vidovič in župan Marko Maučič. Popoldan so se zbrali pri Jusovih, se okrepčali z izdatno malico in se odpravili na njivo. Najprej so potrgali koruzo, jo s koši in košarami znosili na traktor, nato jo je gospodar odpeljal domov, kjer je sledilo kožuhanje. Vsi so hiteli, da najdejo rdečo koruzo, saj jim potem po stari navadi ne bi bilo več treba kožuhati. Vendar nihče ni imel te sreče. Kožuhanje je potekalo ob veselem kramljanju, raznih šalah, muzikanti pa so neutrudno igrali. Ko je bilo skožuhano, so ličkanje pograbljali, koruzo pospravili v »koruzjek«. Nekaj koruze pa obesili na strop. Po dvorišču so zadišali pečeni kostanji in sledila je bogata večerja, ljudska glasba, muzika in ples.
 
 

TREBLJENJE BUČ

27.10.2008
Člani TD s predsednikom Milanom Vidovičem so pričeli z obujanjem starih šeg in navad ob kmečkih delih.
V oktobru so se zbrali na kmetiji Marije in Jožeta Vaupotiča v Jablovcu, kjer so trebili buče. Vse prisotne so presenetili z lepo razstavo iz buč, ki si jo bodo mimoidoči še dolgo lahko ogledovali. Najprej so se okrepčali, sledil je pozdrav predsednika, župana, podžupana in gostiteljev. Nato so trebili buče golice, jih stresli sušit, iz katerih se bo pozimi stisnilo okusno, dišeče bučno olje v oljarni. Na trebljenju buč so izbrali tudi Bučmana Ivana Milošiča, ki so ga okronali s krhljem najlepše buče. Sledila je bogata večerja in druženje ob ljudski muziki in pesmi.
 
 

FESTIVAL STARE TRTE V MARIBORU

 V četrtek, 25.9. 2008 se je Turistično društvo Podlehnik predstavilo na Festivalu Stare trte v Mariboru. Koordinator prireditve je bil TIC Ptuj in povabil k sodelovanju različna društva in šole s Ptuja in okolice.

Vsi sodelujoči so se predstavili na odru z bogatim programom, na stojnicah pa so predstavili kulinarične dobrote in vino.
Vse navzoče je pozdravila tudi vinska kraljica, predsednik TZ Ptuj Albin Pišek in predstavniki TZ Maribor.
Žal zaradi slabega vremena prireditev ni bila tako uspešna, vendar vsi, ki so si v prvih jesenskih dneh želeli ogledati prireditev in obiskati stojnice, jim ni bilo žal, saj so imeli kaj videti in poskusiti.
 
 

Praznovali smo 10 let obstoja TD Podlehnik!

10- letnica TD Podlehnik, 13. 9. 2008
Prireditev, ki se je odvijala 13. septembra, ob 10-letnici društva, je potekala v svečanem vzdušju, ob ogledu lepe razstave in bogatega kulturnega programa, v katerem so se predstavile skupine iz društva, nastopila pa sta tudi nepogrešljiva mlada člana, nadarjena glasbenika citrarka Petra Grabrovec in frajtonar Marko Belšak. Prireditve se je udeležilo veliko gostov.
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >>

Aktualno

1. MAJ

FOTOGRAFIJE
Člani Turističnega društva Podlehnik so v petek popoldan, na Gorci, 30.4.2021, ...

 21. ČISTILNA AKCIJA IN AKCIJA ČIŠČENJA CEST 2021

FOTOGRAFIJE
V soboto, 17.4. je Turistično društvo v sodelovanju z Občino Podlehnik izvedlo ...

15. TRADICIONALNA ETNOGRAFSKA PRIREDITEV- POSTAVITEV KLOPOTCA NA GORCI OB ETNOLOŠKEM IN VINIČARSKEM MUZEJU

Klopotec že poje, odganja ptiče in oznanja bližnjo trgatev grozdja.

V vsakdanji naglici mogoče ...

OCENJEVANJE V OBČINI PODLEHNIK 2020

Že 21 let pripravljajo člani Turističnega društva občine Podlehnik s predsednikom Milanom ...